smak av saltvann ved Skienselva

Etter at vi kom hjem fra Kykladene var hungeren etter sjømat stor, og i går fikk jeg tak i ferske Langesundsreker.
Det nærmer seg slutten av første del av sommerferien, mandag skal jeg tilbake til fine folk på sykehuset, derfor hadde vi tenkt at vi skulle kose oss hjemme alene i helga. Vi hadde en lat formiddag helt til halve svigersslekta kom dalende inn døra fra Vestfold. Vi heiv oss rundt og inkluderte dem i kosen. Svigermor, bestefar, svigerinne og svoger og en mini-museflette ekstra.

Fruen fåreslo grilling av pølser og jeg som elsker pølser var som alltid enig, men da jeg snublet over ferske reker i butikken var jeg så gal at jeg endret menyen. Det som er så fint med reker er at det er så å si ingen skills som trengs – alle kan lage et gourmetmåltid. Hos meg så serverer jeg rekene så enkelt som mulig.

Loff, smør, majones, sitron, dill, sitronvann, mengder tørkepapir, 2 store plastposer og ei 10-liters bøtte er alt man trenger. Jeg bruker å lage en rømmedressing i tillegg. Den er litt friskere og er årsaken til at majonesen nesten alltid står urørt nåe måltidet er over. Denne dressingen er det eneste som skal lages og tar ca 3 minutter å røre sammen.

Det jeg gjør/bruker er:
1 beger med lett rømme
2-3 ss sitronsaft
1 ts sukker
2 hvitløksfedd
sort pepper
1 neve frisk, hakket koriander
Bland det hele sammen og sett kaldt i et par timer før du skal spise.

Dette er et av mine «normale» rekesmørbrød.
Rømmedressing, reker, dill & majones –  hulter til bulter.
Nedenfor ser du Bestefars petimeter-smørbrød. Selv skallet blir katalogisert; hodene til høyre, halene til venstre. Rekekroppen blir lagt ned symetrisk, med millimeter presisjon. Og sjekk «loffen» (les; rugbrød) – dette forklarer hvorfor Fruen er som hun er når det kommer til kosthold. 
Bestefar ler godt av sitt behov for orden på tallerkenen

Et glass hvit burgunder funket det…
Er det sommer så er det sommer. Norske jorbær er i sesong og bør spises hver dag, hvis mulig!
Familiens nest minste museflette koser seg med krem & jorbær

Mitt i desserten dumpet Kommunalsjefen, Fru. kommunalsjef & «kubben» inn i selskapet. Latter og alvorsprat i en salig blanding. De gamle dro hjem til Vestfold. Fruen & jeg presset på og fikk med oss Kommunalsjefen og hans følge på en improvisert fest som varte ut i morgentimene. Takk til fine folk for herlig bidrag til enda flere gode sommerminner!

Jeg registrerer at det går en diskusjon om at frosne reker er like gode som ferske. Den diskusjonen hadde aldri oppstått om alle hadde fått servert ferske Langesundsreker – de er i en helt annen divisjon ann alt som har vært innom et fryselager… Spenst, smak av saltvann og farge er å foretrekke. Smaken av saltvann på Falkum 300 meter fra Skienselva – sweet!

3 tanker om “smak av saltvann ved Skienselva

  1. Nå lo jeg godt!! Reker i system var nytt for meg!!Frosne reker er ikke like godt, men ingen reker er verre..Hva slags hvit burgunder drakk dere (for den heter vel noe mer ..)?Hilsen Heidi (frognerfrua/amatøren)

  2. "Frognerfrue" går jeg på, men "amatøren" må du lenger ut på landet med, hehe!Vi drakk en Bourgogne, Terroir Noble – 2008, Vincent Girardin. En bra og rimelig vin. Lett og fresh. Ganske kraftig eika – nesten parfymert, men det funker. Litt mineraler og litt sitrus. Ingen stor vin, men en vin som gir en smak av hvit burgunder for ca 140 kroner.Skal jeg velge vin til reker er jeg veldig fan av Sancerre eller gode chablie`r. Håper alt er bra med dere, og at dere nyter sommeren!

  3. Herlig herlig!! Da prøver vi den varianten til reker neste gang (om så frosne..) Jeg er litt lei av Chablies..(min mann sier det ikke går an..). Det går liksom i det vanelige hos oss.. Godt med nye forslag!!Ellers blir jeg så glad når jeg ser at selv en matentusiast som deg tillater seg å kjøpe noe "halvfabrikata." Du er klar over at din matblogg stiller såkalte "husmødre" som meg i et litt dårlig lys ?? Dessuten tar jeg meg selv i å unngå karbohydrater.. (lett påvirkelig!)Når det er sagt imponerer du med dine flotte kokkekunster.. ser delikat og godt ut!! Listen er lagt høyt!! Ferien starter i kveld.. nisser kaller.. kanskje blir det røkt ferskvannsørret med god rømme til! Den bare "mauler" jeg!!Ha en god sommer videre.. hils frue og musefletter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *