Hummer & Chablis…

Det skulle vært kvelden for «sex & singelliv» for Fruen og Fotball-VM for undertegnede. Fruen og Fru Kommunalsjef hadde planlagt med kino & venninneaften. Selv hadde jeg planer om fotball, øl og sofa. Jeg tenkte jeg skulle bidra med litt light snack og god drikke til damene før de forsvant ut. I «sex & singellivs» ånd

tenkte jeg at hummer  & champagne ville være perfekt. Champagne hadde jeg allerede på kjøl, så det var bare å finne hummer. Det er en butikk i Skien som skiller seg ordentlig ut når det gjelder kvalitet og varesortiment – Meny Saga . Her har de et utrolig bra basisutvalg, i tillegg skaffer de hva det måtte være av fisk, kjøtt og grønsaker. Alltid super service og bra kvalitet. Desverre ligger den ikke på Falkum, men er verdt turen når man trenger det lille ekstra.
Fersk hummer hadde de ikke denne dagen. Til gjengjeld hadde de mengder kanadisk hummer. Jeg liker ikke at skaldyr er varmebehandlet i butikken. Da er de som regel kokt for lenge. Dette gjaldt desverre denne dagen også. Hummerkjøtt som er så delikat bør behandles med varsomhet. Selv pleier jeg å heller bruke litt mer penger en sjelden gang, enn å kjøpe billigere ofte. Jeg hadde et dilemma. Skulle ha hummer, butikken hadde «feil» hummer. Jeg gav etter og kjøpte 3 stk, på ca 350 g hver.
Så ringte Fru Kommunalsjef inn en «3-dagers», les; jeg er syk. Jeg kjente at angsten for at min fotballaften hang i en tynn tråd. Ville fruen fremdeles holde på planene? Nå var hun iallefall «singel»…
Uansett så var det å la pølsene hvile, og lage hummer til oss to istedet ingen klein løsning. Jeg spiser gjerne hummer med Fruen.
Fruen tok et glass hvitvin med seg opp i badekaret og jeg startet opp på kjøkkenet.

Ingrediensene og gjøremålene for kvelden var som følgende;

Smør med aromater:
200 g usalta smør – romtemperert
2 hvitløksfedd
1 sjalottløk
1 rød chillie
1 ss rødvinsedikk
1 ss saft av sitron
salt
sort pepper
en god neve finhakket estragon

Band alle ingrdiensene i en bolle og sett kaldt – da er smør med araomater klart til bruk.3 små hummer

Hummerne:

Knekk først klørne på hummeren med baksiden av en stor kokkekniv. Ett hardt slag og fri kniven. Da skal kloa sprekke opp på langs.
Ta en kraftig kniv – jeg brukte en gammel kokkekniv – til å dele hummeren i 2 – se bildet.

Fjern paven.
Legg hummerne på et stekebrett. Ha på raust med aromat-smøret på hummerkjøttet og på klørne der du har knekt dem.

Forvarm ovnen til maks. Sett brettet inn på øverste nivå og sett på grillelementet. Grill hummeren i 3-4 minutter. Da er den klar til servering.

Jeg hadde jo planer om champagne til hummeren og fruene denne kvelden. Fruen som nå var i sterk tvil på hvor artig det var å dra på kino alene ymtet inn på at det kanskje ville være hyggelig med en felles mat og dvd-aften. Jeg var litt i tvil. HALLO…fotball-VM! Jeg forkastet mine planer og refokuserte. Jeg var ikke helt i champagne-humør, men klar for hyggelig aften med Fruen. Vi endte derfor opp med en flaske taxfree-Chablis. En grei, eiket, halvfet og mineralsk vin, med beskjeden sitrus smak. Som passet godt til maten.
Champagnen tar vi ved neste anledning…

Maten smakte godt. Fruen var veldig fornøyd. Selv klarte jeg ikke helt å fri meg fra at det ville smakt så uendelig mye bedre om en levende hummeren hadde hatt 30 sekunder i gryta, for så å grillet den i 7-8 minutter. Det er jo for dumt å ikke få det optimale ut av så fin råvare, men men…

Som du ser av bildet gikk maten ned!

Aromat-smøret og tilbredingen av hummeren kan med hell også anvendes til sjøkreps eller kongekrabbe. Min favoritt er kongekrabbe –  RÅ kongekrabbe.

6 tanker om “Hummer & Chablis…

  1. Fantastisk! Hvis man bruker rå kongekrabbe, må den kokes litt først, eller kan den gå rå inn i ovnen sammen med smøret? God helg! Hilsen Hilde på 2. rad….;-)

  2. Hei Hilde på 2. rad! Jeg koker ikke kongekrabben. Ta de rå beina, klipp dem opp, ta ut kjøttet og fjern brusken ved leddene. Lagg kjøttet tilbake i skallet, ta på rikelig med aromat-smøret. Og gratiner dem i ovnen. Jeg pleier å ta dette på grillen. Gjorde det til og med på utegrillen i 16 minusgrader på nyttårsaften. Full varme i 7-8 min. Da får du den litt røyka smaken i tillegg – deilig. Kos deg, hils Audun og ha en herlig søndag i sunny Lillesand – love L

  3. Altså,- jeg trenger råd og vink til en forrett i forkant av dette hummerkalaset. funker det med fisk til forrett når jeg skal ha hummer til hoved? Så tenkte jeg å prøve den jordbær cappuchinoen til Hellstrøm til dessert. det skulle bli en nice tre rettersOg en ting jeg lurer fælt på: hvorfor er det alltid usaltet smør?KP

  4. KP! Tror jeg vill drøyd fisken. Jeg tenker på en forett til i morgen. Hovedretten blir rå – skal gi deg et par tips om tilbehør til hummeren også. Desserten ser super ut, også er den grei å lage ;-)Usalta smør er så fint – for da kan du styre retten inn med salt selv!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *