nybakte boller – en duft av trygghet og hygge

Det er en stille søndags formiddag hos oss, eller rettere sagt, hos meg . Fruen er i hovdstaden med jobben. Museflettene er på søndagsskolen med farmor – hun tar ansvar for den tradisjonelle kristelige oppdragelsen. Jeg er alene i huset. Nettavisene er skummet gjennom, jeg har blogget så lite sur-maget jeg kan om gårsdagens MGP og spotify ruller med «sunday-morning» spillelisten…sweet. Været er halvbra, det er regn i luften – det er bolletid. Museflette 1 elsker boller. Museflette 2 foretrekker knekkebrød. Jeg liker boller – det blir boller.
Det er flust av oppskrifter på boller. Alle har en mor med den beste oppskriften. Jeg har prøvd ut mange forskjellige. Jeg liker de fleste så lenge det er smør, sukker, egg og kardemomme og vanilje i dem. Jeg slumser meg frem. Noen ganger blir det bra og noen ganger blir de supre!

For noen dager siden hadde jeg en disputt på Facebook med en venn, av en venn, av en venn…vedkommende var fullstendig ute på tynn is. Hun hevded at vann var en ingrediens i boller og at tørrgjær skulle blandes ut i de våte ingrediensene…jeg må le. Kan ikke unge damer bake lenger? Nei, boller skal smake av melkeprodukter og godsaker. Vann – det hjører hjemme i vannbakelse!

Gode boller har følgende ingredienser:

  • 100 gram smør
  • 5 dl melk
  • 1 egg i deigen + 1 egg til pensling
  • 750 g mel
  • 100 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 2-3 ts vaniljesukker
  • 2 ts kardemomme
  • evnt. rosiner, men det liker ikke museflette 1 så jeg lar rosinene være.

Start med å smelte smør, ha i melken i smøret og varm det hele til 37 grader, pisk inn 1 egg.

Bland melet og de andre tørre ingrediensene – inkludert gjæren. Jeg bruker tørrgær for søte deiger. Ha det tørre i det våte. Elt passe godt. Pass på at deigen har en klebrig og litt løs konsistens. Da vil bollene bli luftige og fine. For hard deig fører til boller med peppernøtter konsistens – ikke bra!

La deigen stå lunt for heving i 40-50 minutter.Del deigen i passe biter, rull bollene og legg på brett. La bollene etterheve til de nesten er doblet i størrelse.

Pensle så bollene med egg.
Stek dem midt i ovnen på 220 grader i 5-10 minutter. Jeg har 2 komfyrer som er litt forskjellige. Begge har varmluft. I den ene steker bollene i 6 minutter, i den andre trenger de 8-9 minutter. Det beste er å følge med og ta dem ut når du synes de er perfekte! Siste punkt gjelder alle bortsett fra «vann-bakkelse damen» – du bør gjøre eksakt som jeg sier, haha

Jeg er glad i boller, men jeg elsker «kanelsnurrer». Derfor lager jeg litt av hver. Kjevler ut en del av deigen til en 5 mm tykk flate. Har på smør, kanel og sukker.

Har jeg nøtter i huset har jeg på det. Ruller sammen det hele, deler i passe stykker og legger opp på bakepapir – lett som en plett!

Nå kommer snart museflettene hjem fra søndagsskolen – og jeg vet fra da jeg var liten, at følelsen som lukten av nybakte boller gir en god søndagsfølelse! Musefletter kommer sjeldent alene, ei heller i dag. Nabo-flettene kom etter lukta og vips var bollene borte.

Til fruen skal jeg tilberde en kald skulder…ingen ting er som raw-food når man er bakfull, hehe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *