Alt blir bedre når det er fritert, sa en venninne av meg en gang. Jeg er nesten enig, men det er noen ting som kler frityren bedre enn andre. En av de tingene jeg elsker å ha i frityren er fiskeboller laget på klippfisk. Dette er mektige bomber som passer perfekt som snacks før en middag eller som en rett på tapasbordet. Hjemme hos meg så serverte jeg dem med en chilimajones og sitron, med en lett og syrlig salat som tilbehør. Oppskriften er inspirert av de portugisiske «Bolinhos».
Farse:
• 800 gram utvannet klippfisk (2-3 døgn)
• 2-3 ferdigkokte og kalde små/medium poteter
• 3 hvitløksfedd
• 1,5 dl olivenolje
• 1-3 ts kajennepepper (avhengig av hvor sterke du ønsker bollene)
• En neve finhakket bladpersille
• 1-2 ts trøffelolje
• 1 liter melk
• Rapsolje eller annen nøytral olje til fritering
Tempuradeig:
• 90 gram hvetemel
• 60 gram maisenna
• 1 egg
• 3/4 dl fløte
• 1,5 dl kaldt vann
• 3 ts bakepulver
• 2-3 ss maisenna
Chili-majones:
• 4 ss hellmanns majones
• 1 ss Sriracha Hot Sauce, eller annen sterk chilisaus
Slik gjør du det:
Start med å blande sammen de tørre ingrediensene til tempuradeigen. Ha så i egg, fløte og vann. Visp grundig til alle klumper er borte og sett deigen til side for å svelle i min. 30 minutter.
Så legger du den utvannede klippfisken og hvitløksfeddene i melk som har blitt varmet opp til kokepunktet. Fisken skal trekke i 10-12 minutter.
Når fisken er klar bryter du dem forsiktig opp i biter og fisken og hvitløken over i kjøkkenmaskinen sammen med de kokte potetene. Kjør kjøkkenmaskinen med på laveste hastighet og bruk grinden. Spe sakte med olivenoljen og så ca 2 dl av melken fisken har trukket i. Ha i Kajennepepper, trøffelolje og bladpersillen. Kjør massen i maskinen til den kjølner.
Form så boller av fiskefarsen (se bildet). Rull så de ferdige bollene i maisenna. Pass på at de dekkes over det hele. Så dypper du en og en bolle i tempurarøren og har bollene over i frityrgryta. Bollene trenger ca 6-7 minutter i gryta til å få en gylden farge og fin skorpe. Ha klippfiskebollene over på et kjøkkenpapir når de er ferdig fritert.
Bland sammen majones og chilisaus. Smak til med sitron og pepper. Sett kaldt til servering.
Server klippfiskbollene med chilimajonesen, noen sitronbåter og en frisk salat.