De har poppet opp på de ene stedet etter det andre de siste 2-3 årene. Alle hipster-kokkene har sine favoritter og matbloggere har fått restauranter til å lage sine signatur-steamed buns.
Men hva er steamed buns – jo det er som navnet sier en dampet bolle. Ved hjelp av Hovedingrediensene mel, vann/melk, gjær og litt sukker lager du en deig som formes til en Leiv som brettes dobbel og dampes. Så fylles bollen med valgfri kjøtt, saus og grønnsaker. Selv har jeg valgt å bruke skiver av ribbe som har fått seg en omgang I asiatiske smaker. Så har jeg syltet kinakål, gulrot, vårløk, chili og ingefær. Sausene jeg har brukt er hoisin-sauce og en HOT chilisauce. Har du ikke smakt steamed buns så bare må du sjekke ut denne oppskriften. Har du smakt det så er du kanskje allerede like hekta som meg?! Oppskriften er til 8 buns
Dette trenger du:
Buns
• 1/2 dl vann
• 7 gram tørrgjær
• 2- 3 ss sukker
• 1 ts bakepulver
• 2,5 dl skummet melk , varmet til 40-45 °C
• 500 gram hvetemel. Jeg brukte Tipo 0
• sesamolje til pensling og smøring
Grønnsaker
• 6 dl vann, 200 gram sukker og 1 dl 7% edikk
• 2 skivede gulrot
• 1 skivet agurk
• 6 vårløk, grovkuttet
• 2 ss revet ingefær
• 1 rød chili, finhakket
Ribbe
• 800gram tynnribbe, kuttet i 1-2 cm tykke skiver
• 2 ts chilipulver
• 2 ts røkt paprikapulver
• 1 ss korianderfrø, knust
• 1 ts pepper
• 2 ts kanel
• 4 ss akasiahonning
• 4 ss hoisin-sauce
• 4 ss soyasaus
Slik gjør du det:
Ribbe: Start med å gni ribbeskivene inn med en blanding av krydderne nevnt over. Ha så på honning, hoisin-sauce og soyasaus.
Hell på ca 1 dl vann og sett ribben inn I ovnen på 180 grader. Stek i 30 min og legg så over et bakepapir. Stek videre I ca 40 minutter. Ribbeskivene skal da være møre og sticky. Hold lunt frem til servering.
Buns: Ha så lunket vann i en bolle sammen med gjær og sukker. Bland sammen og ha på plastfilm. La blandingen boble seg opp i ca 15 minutter. Bland så inn melken og sikt melet og bakepulveret. Bland deigen sammen for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Du ønsker en smidig og litt seig deig. Sett til heving i ca 1t. Deigen skal heve seg dobbel så stor. Del så deigen i 8 like store boller.
Form delene til boller og kjevle dem til avlange sirkler. Smør på litt sesamolje på deigen og brett dem i to. Legg dem så over på bakepapir. Så setter du en bambusdamper i en panne med kokende vann. Har du ikke dette kan du enten kjøpe på Biltema for under en 100-lapp eller bruke en rist i en stor gryte. Det viktige er at buns`ene dampes, ikke kokes.
Damp buns`ene i 8-10 minutter. Du kan fryse buns og tine dem, for så og dampe dem igjen før bruk. Skal du bruke dem umiddelbart pakker du dem inn I et rent kjøkkenhåndkle.
Grønnsaker: varm opp vann og ha I sukker og eddik. La sukkeret løse seg opp. Smak til blandingen slik at du får en ønsket balanse mellom søtt og syrlig. Køl av blandingen.
Kutt så grønnsakene i biter som beskrevet over og ha dem i en egnet bolle. Hell over edikkvannet og dekk til bollen med plast. Dette kan godt gjøres dagen I forveien, minimum en time før du skal servere.
Så monterer du. Start med å smøre litt hoisin-sauce på hver bun. Legg på små skiver av den asiatiske ribben.
Ha på grønnsakene og topp med frisk koriander, sesamfrø og en HOT chilisauce. Server umiddelbart.
Håper du lar deg friste og at du deler denne digge streetfood-retten med noen du er glad i. Ha en strålende helg med god mat!
Hei! Ser at i filmen bruker du five spice også, men det står ikke i oppskriften.. hvor lye bruler du?