Spekemat er dagens tema. Når jeg skriver
at jeg sitter med spekemat så er stemmer det, men jeg klarte ikke helt å bli enig med meg selv om
tilbehøret til det spekeskinke kjøttet og pølsene. Derfor endte jeg opplevd litt foskjellig tilbehør. Så
nede på brygga dukket det opp både en kremet og fisk salat, eggerøre, oliven og rømmegrøt. Og det
er kanskje akkurat her hemmeligheten bak gleden med spekemat ligger – alle mulighetene. Kjøtt og
pølser skal være gode i seg selv, men de passer så innmari godt til både søt og fet grøt, kremet salat
og den klassiske eggerøren. Jeg liker å gi gjestene (og meg selv) muligheten til å sitte å spise lenge og
å kjenne på hvor forskjellige kvaliteter av spekematen som kommer frem med det forskjellige tilbehø
ret. Så finn frem det kjøttet du liker best og maten stå fremme gjennom hele kvelden og la gjestene
plukke og nyte fra bordet til det er tomt og sola har gått ned. Jeg skal ikke kjede deg med oppskrift på rømmegrøt og eggerøre – det fikser du, men min vri på
waldorfsalat skal du få. Den er perfekt som tilbehør til både spekemat og til alt kjøtt du har på grillen
i gjennom sommeren. Regn 150 gram spekemat per person.
Dette trenger du:
Spekemat, jeg valgte få gode produkter selv denne gangen. Skinke fra Tind, Mårpølse fra
Sogn og en salami fra tind. Her er det bare tilgangen, lommeboka og fantasien som kan sette
en stopper.
Rømmegrøt
Eggerøre
Godt brød / flatbrød
Smør
Oliven
Manchego, eller annen fast hvit ost
Salat:
5 staver med stangselleri, kuttet i terninger
1 syrlig eple, kuttet i terninger
3 hvitløksfedd, finhakket
1 rød chili, finhakket
2 ss majones (jeg bruker Hellmans)
2 ss creme fraishe
2-3 ss rødvinseddik
En raus neve med valnøtter
Salt & pepper
Slik gjør du det:
Start med å kutte grønnsakene som beskrevet over. Ha det i en stor bolle sammen med resten av
ingrediensene og blad det godt sammen. Smakstilsetning med salt, pepper og rødvinseddik. Dekk til
og sett kaldt til du skal servere.
Så lager du rømmegrøt og eggerøre.
Finn frem et fat og legg opp spekematen og eventuelt litt god ost. Dander som best du kan.
Rop så inn folka dine og be dem til bords, og nyt smakene ut i sommernatten. Jeg håper du lar deg
friste til å smelle sammen et slikt lettvint og deilig måltid. Ha en strålende og matglad juli-helg!