I dag har jeg laget en klassisk indonesisk rett – satay av kylling og svinefilet. Selv om satay høres vrient ut så kan jeg trøste deg med at det er enkelt å lage og skikkelig digg! I grunnen er det kylling- og svinespyd som skal på grillen. Det som gjør denne retten spesiell er satay-sausen. Det er en saus basert på peanøttsmør som pensles på spydene før de går på grillen. Sausen brukes også som dip sammen med f.eks sweet chilisaus når du serverer grillspydene. Oppskriften er til 4 personer.Dette trenger du:
- 2 kyllingbryst
- 4 gram ytrefilet av svin
- grillspyd (som du lar ligge i 30 minutter i vann før de går på grillen)
- 1 raus neve peanøtter
- 1 raus neve koriander
- ris til 4 personer
- 4 ss peanøttsmør, gjerne en grov type
- saften av 1 lime
- 2 ss akasia honning
- 2 ss soyasaus
- 1 ts malt spisskummen
- 1 ts malt koriander
- 2 ss sweet chilisaus
Slik gjør du det:
Start med å blande sammen alle ingrediensene til satay-sausen. Sett sausen tilside.
Kutt kjøttet så i strimler som på bildet og tre kjøttet på grillspydene, som du har latt ligge i vann i minimum 30 minutter – du vil nemlig ikke la dem brenne opp på grillen.
Ta av halvparten av sausen til dipp. Den andre halvparten smører du godt inn i kjøttet på grillspydene. Siden det er en del sødme i satay-sausen foretrekker jeg å grille spydene på indirekte varme på grillen. Da slipper du at honningen i marinaden brenner seg. Snu spydene hyppig og grill dem til de har fått en fin farge og konsistens. Smør gjerne på mer sataysaus underveis om de blir litt tørre.
Server grillspydene med ris som du ”pynter” med peanøtter og frisk koriander, sweet chilisaus, sataysaus og noen båter lime. Dette er herlig mat til helgkosen og ikke minst en deilig avveksling fra sommerkotelettene. Ha en strålende augusthelg!
Serverte dette til venner på grillbesøk i dag. Kjempesuksess
Herlig! Så flott 🙂