Jeg regner med at de fleste av dere allerede har prøvesmakt på årets julemat i familieselskap eller på julebord. Jeg har selv fått med meg både en smak av ribbe, pinnekjøtt og rakfisk, men jeg forsøker å besinne meg i håp om at selve juledagene skal bli det eventyret jeg har minner om fra tidligere år. Her på bloggen vil jeg ikke ta for meg de klassiske julerettene. De fleste av dere har tradisjoner og familieoppskrifter som dere foretrekker, men da jeg planla og lage vietnamesiske vårruller til denne artikkelen hadde jeg allikevel lyst til å jule inn noen klassiske jule-råvarer. Så her vil du fine både andebryst, rødkål og mandarin, dog i en (bokstavlig talt) annen innpakning enn de vanligvis opptrer. Oppskriften er til ca 12 vårruller
Dette trenger du:
- 2 andebryst, ca 600 gram
- ½ rødkål, skåret som om du skulle lage surkål
- 2 røde chili, finsnittet
- 3 fedd hvitløk, finhakket
- 6 vårløk, finsnittet
- 3 ss akasia-honning
- 3 mandariner, saften av disse
- 1 ss hvitvinseddik
- 1 raus neve frisk koriander, finhaket
- 1 flaske ferdig ”Hoisin sauce”
- 1 pakke med egg-nudler
- salt og sort pepper
- 1 pakke ferdig ”springroll wrapper”. Dette er tynne, gjennomsiktige ris-pannekaker som du får kjøpt både på MENY, asia-butikker og i andre velassorterte dagligvarebutikker.
Start med andebrystene. Trim bort fettet langs kantene av brystene og snitt et rutenett i fettet, som om det var en ribbe. Pass på å ikke kutt ned i kjøttet. Salt og pepre godt.
Legg brystene med fettsiden ned i en varm panne og stek dem i 7 minutter til du har fått en sprø og fin stekeflate. Snu brystene og stek det i 2-3 minutter på andre siden. Legg så brystene i en ildfast form og etterstek dem på 180 grader i ovnen i 7-8 minutter. Ta dem ut og la brystene hvile i minimum 10 minutter før du skjærer kjøttet i tynne skiver.
Sauter rødkål, hvitløk og chili i en gryte med rapsolje eller smør i 5-6 minutter. Mens fettet smelter fra andebrystene har du det over i gryta med rødkål. Ha i honing, edikk, saften av mandarinene og la det hele putre seg sammen til rødkålen har blitt myk. Ha til slutt i vårløken og smak til med salt og pepper.
Kok nudlene som anvist på pakken. Når de er klare så blander du nudlene sammen med kål-blandingen.
Kok så opp en stor gryte med vann. Ta den så av varmen. Dypp en ris-pannelkakei vannet i 10 sekunder, ta den opp og legg den på et vått og rent kjkkenhåndkle. Legg på to biter av andebryst og 2-3 ss av kål-blandingen og rull vårrullen sammen. Gjenta til du er tom for fyll eller ris-pannekaker.
Server vårrullene med noen båter mandarin og hoisin sauce. For meg pirrer dette lysten på julemat uten at det ødelegger mammas julemat.
Ha en strålende helg og ikke glem å spise noe godt!
Wow,dette må prøves!!! Har spist endel slike vårruller fylt med rå grønnsaker som gulrot,agurk,salat,vårløk og avokado, og scampi/kylling marinert i chilli,hvitløk og ingefær. Saus laget av hoi-sin,peanøttsmør,hvitløk og soyasaus og litt vann. Helt fantastisk godt:)
Lagde vårruller selv i går, men ikke i nærheten av disse!
Disse ser fantastiske ut 🙂