Det blir lite valgflesk fra meg i dag, men litt bacon har jeg i gryta. Oppskriften i dag er virkelig slik mat jeg bare elsker. Gode smaker som nesten gjør seg selv i gryta. Skikkelig ”comfortfood” Genialt, ikke sant! Oksegryta er en norsk variant av den klassiske franske gryta ”boeuf Bourguignon”. Rødvinen er byttet ut med mørkt øl (porter) og så har jeg puttet i diverse ”norske” rotfrukter og grønnsaker som passer perfekt nå i starten på høsten. Og at Oksegryta vil passe til noen av Mads sine forslag i dag skal være sikkert og visst.
- 1 kilo oksekjøtt, kuttet I terninger på ca 3×3 cm
(Bruk gjerne høyrygg eller annet grytekjøtt med litt fett. Jeg har brukt ytrefilet her, men den har litt for lite fettmarmorering etter min smak.)
- 250 bacon, jeg brukte Skogsbacon.
- 10-12 champignon, delt i passé biter
- 8-10 sjalottløk, skrelt og delt i to
- 3 store gulrøter, kuttet i biter
- 2 pastinakk, kuttet i biter
- 1 fenikkel, kuttet i skiver
- 2-3 ss hvetemel
- 2-3 ss tomatpuré
- 5 desiliter mørkt øl (jeg brukte Porter fra Ægir)
- 5 desiliter oksekraft
- 2-3 laurbærblad
- 1 neve frisk timian
- 2-3 ss vin- eller ripsgelé
- salt, sort pepper
- rapsolje
Start med å steke bacon i en stor jerngryte med litt rapsolje. Når baconet har fått farge har du i soppen og lar det hele få noen minutter i gryta til det har fått fin ferge. Ta ut og legg til side.
Så steker du kjøttet. Stek i to omganger slik at du får en fin stekeskorpe og at kjøttet ikke blir kokt, men stekt. Ta ut og legg til side.
Ha på ny litt rapsolje i gryta og ha i alle grønnsakene. La det surre i gryta til det har fått litt farge. Ha så i tomatpurè og la det ”svi” seg litt på middels varme. Etter 2-3 minutter har du i kjøttet sammen med timian, oksekraft,laurbærbladene og det mørke ølet. Rør rundt og kok opp. Etter 4-5 minutter har alkoholen fordampet og du kan skru ned varmen og legge på lokket og glemme gryta i 1,5 time. Skum av litt etter hvert. Etter 1,5 time har du i sopp og bacon og lar det koke med i gryta i 10-15 minutter. Smak til slutt til gryta med ripsgelè, salt og pepper.
Jeg rev over litt appelsinskall (kun det gule) helt til slutt. Det ga gryta et lite ekstra ”løft”. Server oksegryta med en god potetstappe eller ferskt brød med godt smør – SPIS!
Håper du lar deg friste og at du ønsker høsten velkommen med en varmende gryte til noen som fortjener det. God Helg!
Heisann
Du nevner ikke hva du gjør med melet i oppskriften.
Jeg har laget denne retten noen ganger (med stor suksess :-)) og da har jeg bare vendt kjøttstykkene i melet før steking, men tanken var kanskje at man skulle jevne med det?
Hei Magnus – da gjør vi det på samme måten 🙂 Skal rette på oppskriften – takk for tilbakemelding 🙂
Du må huske å rette oppskriften!
Takk for oppskriften. Gryta står på komfyren i dette øyeblikk:)
Men det står enda ikke svart på hvit hva jeg skal gjøre med dette melet du nevnte i starten…..
Denne retten hadde vi til middag i dag, og det var skikkelig godt 🙂
Da er gryten på ovnen i Albir
Hei og takk for flott oppskrift! Hvor mye trenger jeg til middag for 10 stk. Ikke alt for glupske folk
Det er passe å x 2
Hei. Kan denne gryteretter lages dagen i forveien for så å bli varmet opp igjen? Er det ok og bruke en vanlig panne til kokingen? Gryten som jeg har blir forliten til 7-8 personer. Pfh takk for svar. Marit
Absolutt – den blir bare bedre om du lager den i forveien. Bruk gjerne en panne om det er det du har 🙂