Jeg er utrolig fan av gryter som skal koke i timer, hvor simple stykningsdeler blir til de møreste munnfuller sammen med kraft, rotgrønnsaker og andre godsaker. Dette er ikke en slik gryte. Dette går fort. Så fort at du rekker å få maten på bordet mellom lekser og fotballtrening eller mellom shopping og husvasken. Grunnen til det er at du skal bruke et allerede mørt stykke kjøtt, som også er magert. Slike kjøttstykker skal ikke ha lang varmebehandling – de vil nemlig bare miste noe av mørheten og bli tørt. Jeg har brukt mørbrad av lam i dag. Andre deler f.eks steika på lammelåret eller ytrefilet vil fungere godt. Denne gryta er på bordet på under halvtimen, og det er ca like lang tid det tar å få ovnen varm og gradiosa`n ferdig stekt!
Dette trenger du:
- 500 gram mørbrad av lam
- 300 gram traktkantarell
- 150 gram små gulrøtter
- 1 rødløk
- 1 pørreløk
- 3 fedd hvitløk
- 3 dl créme fraish
- 1 dl matfløte
- 1 liten neve bladpersille
- 1 kvist timian
- en raus neve rips
- salt & pepper
Start med å tempere kjøttet og kutt det i biter – ca. 2 x 2 cm. Finn frem en jerngryte eller panne og brun kjøttet på alle sider. Salt og pepre kjøttet godt og stek det i 2 omganger slik at det blir stekt og ikke kokt.
Ha så på løk, skåret i tykke ringer, finhakket hvitløk, snittet purreløk, gulrøtter, traktkantarell og timian.
La det surre i gryta til løken er blank.
Ha på matfløte og crème fraish – rør godt, ha på lokk og la det putre forsiktig på svak varme i 10-15 minutter. Ha til slutt over finhakket bladpersille og en neve med friske rips. Samk tilslutt til gryta med salt og pepper. Bland alt sammen forsiktig og sett gryta på bordet. Server dette sammen med godt brød eller kokte poteter.
Denne gryta gjør det mulig til å rekke både god mat og lek med ungene! Håper du tar sjansen og koker sammen en kjapp gryte til de du er glad i nå i høstferien.
Denne skal jeg prøve. Elsker retter laget av lam.
Herlig 🙂
Mmm… dette så sykt godt ut, Lars!
Lover at det smakte ganske godt også, AC 🙂
Denne så nydelig ut, og absolutt noe å prøve når jeg skal besøke familien i Tromsø senere i uka 🙂
Sweet MK 🙂
Bra blogg, Lars!
Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no
Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg
Så fint Magne, takk! En fin dag til deg 🙂
Denne skal jeg garantert lage på hytta til helga :)). Nam, gleder meg allerede :).
Så herlig at du lot deg inspirere Elisabeth! Kos deg med mat og hyttetur!
Ser nydelig ut. Sikkert en spennende kombinasjon av smaker der alt stammer fra naturen og høstens/sensommerens gaver.
Hei Magnus! Man må jo bare elske de norske råvarene!
Denne skal prøves umiddelbart. Synet av gryta gir virkelig matlyst.
Kos deg Tove – dette er skikkelig comfortfood 🙂
Mmm – ser kjempegodt ut, men, kan jeg bruke oksemørbrand? Er ikke så glad i lam dessverre, men er jo alltid på jakt etter gode gryteretter 😉
Mørt kjøtt av både okse, kalv, hest, vilt og lam vil fungere godt i denne gryta! Kos deg 🙂
Dette så knall godt ut! Digger gryten din også!! ;o)
Ja, er ikke den gryta fiiiin 😉
Denne ser deilig ut, Lars! Ble sulten bare av å se på bildet 🙂 Hvor mange personer er oppskriften din beregnet til?
Hei Maria, så fint du lar deg friste av bildene! Oppskrifene på bloggen er til 4 med mindre det er spseifisert 🙂 God helg!