Salma til inspirasjon

Jeg har tenkt å presentere noen av mine personlige oppskrifter med salma-laks frem til 12.august. Kanskje du blir inspirert til å lage din egen oppskrift? Dette er i anledning at jeg er med som dommer i SALMACHEF 2012. Dette er en oppskriftskonkuranse hvor du kan sende inn din beste oppskrift på Salma-laks. Vinneren vinner en tur for to til årets Bocuse dÓr i Lyon. Sjekk ut linken for regler og deltagelse. Kanskje er det deg som spiser hos Paul Bocuse om noen uker?

Som tilbehør til Salma-laksen har jeg valgt hollandaise og hvite asparges.  Oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du:

  • 600 gram laksefilet
  • 2 bunter asparges
  • 4 eggeplommer
  • 250 g usaltet smør – det er latterlig mye, men du så godt!
  • hvit pepper – 1 ts
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 4 ss vann
  • cayenne-pepper – 1/2 ts
  • sitron
  • maldonsalt

Slik gjør du det:

Start med å skrelle aspargesen. Den hvite aspargesen er skjør, så vær forsiktig så den ikke brekker.

Så kutter du til fisken i ønskede stykker.

Ha på litt maldonsalt. Kok opp en stor gryte med lett saltet vann. Nå er alt klart til å lage sausen.

Hollandaise – Ta vin, vann og hele hvite pepperkorn i en gryte. Kok opp og la det koke i 5-6 minutter. Sil av pepperet, og ha væsken tilbake i gryta litt stor stål bolle. Smelt smøret og la det kjøle seg litt på benken. Ha så en stor gryte med kokende vann på plata, sett stål-bollen med egg, vin, vann og pepper over den store gryta. Ha 4 eggeblommer opp i væsken og PISK! Viktig at dette ikke koker, men kun får varme fra det kokende vannbadet i gryta under. Mens du pisker sper du i det smeltede smøret, litt av gangen. Trikset nå er å piske til du ser mannen med ljåen og litt til. Sakte men sikkert vil du se at blandingen nærmer seg perfekt saus-konsistens. Til slutt smaker du til med cayennepepper, salt og sitronsaft. Hold varm til servering.

Nå gjenstår kun en kjapp varmebehandling av asparges og laks – dette tar kun 2-3 minutter.

Laks – Ha olje og usaltet smør i en varm panne og stek laksefiletene i 2 minutter på den ene siden. Snu fisken, ta panna av varmen og la fisken få 1 minutt på ettervarmen – Ferdig!

Asparges – Ha aspargesen opp i det kokende vannet. Kok I 2-3 minutter og hell av vannet – Ferdig!

 

Nå gjenstår det kun å legge opp asparges og fisk før du øser over den herlige sausen – server og nyt!

Send inn dirt bidrag på SALMACHEF, imponer meg, så Hellstrøm – GOD TUR til Lyon!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *