BAO

Bao eller «steamed buns» dukker stadig oftere opp på restaurantmenyer, blogger og sosiale medier. Og det med god grunn. Dampede, lette «boller» som fylles med godsaker.

Gua Bao er klassikeren med ribbe, og det er den jeg har laget her i dag. Har du lyst til å bruke andre proteinkilder som kylling, and, fisk, reker eller servere dette vegetarisk så er det bare å kjøre på.

Selv liker jeg at man i tillegg til valgt protein kjører på med syltede grønsaker, f.eks. løk, kål o.l, HOT chilisaus/chilimajones, frisk koriander, lime og gjerne noe sprøtt som sprøstekt løk eller hakkede nøtter. Det er i grunn bare fantasien som er begrensningene. I dag har jeg valgt å kjøpe ferdige buns, men har du lyst til å lage dem fra bunnen av så finner du oppskrift på det på bloggen min (www.larsspiser.no) Velger du ferdige buns så finner du det i frysedisken på bra matbutikker og hos asia-butikker. Jeg bruker bambussteamer som jeg setter i en stekepanne med litt vann. Slike steamere får du nå kjøpt mange steder. Jeg kjøpte min på Claes Olsson til under 50-lappen.

Dette er klassisk asiatisk Street Food, og en perfekt avveksling fra fredagstacoen. Oppskriften er til 12 buns, og du kan regne 2-3 buns per person.

Dette trenger du:

  • 12 buns – frosne
  • 1 kg flatribbe uten bein

Dry rub:

  • 1 ss korianderfrø
  • 1 ss fennikelfrø
  • 1 ss sort pepper
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ss salt

Glaze

  • 3 dl ketjap manis
  • 1 ss soyasuas
  • 2-3 ss brunt sukker
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 2 ss finhakket ingefær
  • 1 finhakket sitrongress
  • Skallet av en lime
  • Saften av 1 lime
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 hele grønne eller røde chili, finhakket
  • 2 stjeneanis
  • 1 kanelstang
  • 1 ss koranderfrø

Tilbehør

  • ½ rødkål, finstrimlet
  • Syltelake – 1 dl sukker, 1 dl eddik, 2 dl vann
  • Peanøtter
  • Finsnittet vårløk
  • Gulrot og agurk i staver
  • Frisk koriander
  • Chilimajones – 2 deler majones og 1 del Sriracha (hot chilisaus)
  • lime

Slik gjør du det:

Start med å rist alle de tørre krydderne til dry-rub`n i en tørr stekepanne og knus dem fint i en morter.

Gni så ribbestykket inn med krydderblandingen og legg den i et ildfast fat med fettsiden ned. Dekk til med aluminiumsfolie og damp ribba i en time på 180 grader.

Mens ribba damper så kutter du alle grønnsakene, lager glaze og sylter kålen.

Syltet kål: Kutt rødkålen i tynne skiver, bruk gjerne mandolin om du har.

Kok opp laken og hell det over kålen. Sett kaldt til servering. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien.

Kutt og hakk grønnsaker, nøtter, lime og koriander som beskrevet.

Glaze: Ha hvitløk, chili, ingefær og sitrongress i en gryte med litt rapsolje. La det få surre seg mykt på middels varme noen minutter. Ha så i kanelstang, stjerneanis, koriander og brunt sukker. Rør det godt inn og gi det et par minutter i gryta før du har på ketjap manis, soyasaus og hvitvinseddik. La det koke opp og ta det av varmen. Ha så i zest fra en lime og saften fra en lime.

Ta så ribba ut og skjær svoren av. Hell av vannet som ribba har dampet i. Jeg tar vare på svoren og steker den under grillen rett før servering slik at jeg kan servere retten med sprø svor i tillegg til selve ribba.

Del så ribba i 4 like store deler og pensle på raus (ca halvparten) av glaze`n. Stek ribba videre på 180 grader i 30 minutter.

Ta så ribba ut igjen, pensle en ny runde med glaze og sett opp ovnen til 250 grader. La ribba steke på denne temperaturen i 15-20 minutter.

Mens ribba gjør seg ferdig i ovnen damper du buns. Det tar ca 5 min fra frossen til ferdig.

Lag chilimajonesen.

Sett frem syltet kål, nøtter, lime-båter,  koriander, grønnsaker og chilimajones på bordet. Kutt så ribba i ca 5-6 mm tykke skiver og hell over resten av glaze`n.

Rop folka dine til bords og la hver og en lage sine egne versjoner av GUA BAO. Håper du ikke blir skremt av alle ingrediensene, for dette er ikke komplisert mat å lage.

Ha en herlig og matglad helg med asiatiske smaker!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *