I helgen burde du lage Sveriges nasjonalskatt, kardemommeboller. Og når svenskene sier kardemommeboller så mener det KARDEMOMMEbolle. Her holder det ikke med knust kardemomme på glass, men kardemommekapsler som støtes i morter. Du får da en helt annen konsistens i bollene og det smaker mer og bedre. Så når jeg i oppskriften skriver kardemomme så er det kardemommekjerner jeg mener. Bolledeigen lager du slik du alltid lager en gjærdeig, du bare tilfører ekstra kardemomme. Oppskriften er på ca 20 boller
Dette trenger du:
Deig
• 1,1 kg hvetemel
• En pose tørrgjær
• 5 dl melk
• 2 dl sukker
• 1 egg
• 2 ss kardemomme
• 2 ts salt
• 200 gram smør
Fyll
• Smør
• Sukker
• 2 ss kardemomme
• Kanel om du vil
Garnityr
• 1 egg
• Sukker
• Litt kardemomme
Slik gjør du det:
Start med å finne frem en morter og rens skallet fra kardemommekjernene. Finner du ikke kardemomme i butikken så ta turen innom nærmeste Asia-mat, der får du denne herlige ingrediensen.
Så finner du frem en bakebolle. Bland de tørre ingrediensene. Varm melk og smelt smøret til 37 grader. Ha de så i bollen sammen med egget. Kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 10 minutter. Dekk så bollen med plast og la den heve til dobbel størrelse.
Når deigen har hevet så kjevler du den ut til et stort rektangel. Smør på et lag med smør, dryss over sukker, kanel og 2 ss kardemommekjerner.
Brett deigen fra langsiden og halvveis over, brett så andre langside over denne igjen.
Kjevle deigen ut til et langt rektangel på ca 0,5 cm. Finn så frem en skarp kniv eller pizzarulle. Del deigen i ca 1,5 cm tykke strimler (se bildet)
Ta to og to strimler, tvinn dem sammen og lag en «knute». Synes du dette blir vrient så lager du heller enkle «snurrer». Smaken blir uansett den samme.
Sett bollene på stekebrett med bakepapir og la dem heve under et rent kjøkkenhåndkle til dobbel størrelse, ca 45-60 minutter.
Sett ovnen på 200 grader. Pensle de ferdig hevede bollene med egg og dryss over litt sukker og kardemomme. Stek bollene i 10-12 minutter (avhengig av din ovn). La bollene avkjøle seg litt på en rist, om du klarer å la være å spise dem med det samme.
Dette er perfekte svenske kardemommebullar som passer perfekt til en tur i skogen i høstværet eller foran peisen sammen med naboen – it’s up to you. Håper du lar deg friste og blir med til Sverige i helgen.