![](http://larsspiser.no/wp-content/uploads/2020/10/img_2048-1024x596.jpg)
I helgen burde du lage Sveriges nasjonalskatt, kardemommeboller. Og når svenskene sier kardemommeboller så mener det KARDEMOMMEbolle. Her holder det ikke med knust kardemomme på glass, men kardemommekapsler som støtes i morter. Du får da en helt annen konsistens i bollene og det smaker mer og bedre. Så når jeg i oppskriften skriver kardemomme så er det kardemommekjerner jeg mener. Bolledeigen lager du slik du alltid lager en gjærdeig, du bare tilfører ekstra kardemomme. Oppskriften er på ca 20 boller
![](http://larsspiser.no/wp-content/uploads/2020/10/img_2036-1024x671.jpg)
Dette trenger du:
Deig
• 1,1 kg hvetemel
• En pose tørrgjær
• 5 dl melk
• 2 dl sukker
• 1 egg
• 2 ss kardemomme
• 2 ts salt
• 200 gram smør
Fyll
• Smør
• Sukker
• 2 ss kardemomme
• Kanel om du vil
Garnityr
• 1 egg
• Sukker
• Litt kardemomme
Slik gjør du det:
![](http://larsspiser.no/wp-content/uploads/2020/10/img_2037.jpg)
Start med å finne frem en morter og rens skallet fra kardemommekjernene. Finner du ikke kardemomme i butikken så ta turen innom nærmeste Asia-mat, der får du denne herlige ingrediensen.
![](http://larsspiser.no/wp-content/uploads/2020/10/img_2038-827x1024.jpg)
Så finner du frem en bakebolle. Bland de tørre ingrediensene. Varm melk og smelt smøret til 37 grader. Ha de så i bollen sammen med egget. Kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 10 minutter. Dekk så bollen med plast og la den heve til dobbel størrelse.
![](http://larsspiser.no/wp-content/uploads/2020/10/img_2039-1024x680.jpg)
Når deigen har hevet så kjevler du den ut til et stort rektangel. Smør på et lag med smør, dryss over sukker, kanel og 2 ss kardemommekjerner.
![](http://larsspiser.no/wp-content/uploads/2020/10/img_2040.jpg)
Brett deigen fra langsiden og halvveis over, brett så andre langside over denne igjen.
![](http://larsspiser.no/wp-content/uploads/2020/10/img_2041.jpg)
Kjevle deigen ut til et langt rektangel på ca 0,5 cm. Finn så frem en skarp kniv eller pizzarulle. Del deigen i ca 1,5 cm tykke strimler (se bildet)
![](http://larsspiser.no/wp-content/uploads/2020/10/img_2042-733x1024.jpg)
Ta to og to strimler, tvinn dem sammen og lag en «knute». Synes du dette blir vrient så lager du heller enkle «snurrer». Smaken blir uansett den samme.
![](http://larsspiser.no/wp-content/uploads/2020/10/img_2044-903x1024.jpg)
Sett bollene på stekebrett med bakepapir og la dem heve under et rent kjøkkenhåndkle til dobbel størrelse, ca 45-60 minutter.
Sett ovnen på 200 grader. Pensle de ferdig hevede bollene med egg og dryss over litt sukker og kardemomme. Stek bollene i 10-12 minutter (avhengig av din ovn). La bollene avkjøle seg litt på en rist, om du klarer å la være å spise dem med det samme.
![](http://larsspiser.no/wp-content/uploads/2020/10/img_2048-1.jpg)
Dette er perfekte svenske kardemommebullar som passer perfekt til en tur i skogen i høstværet eller foran peisen sammen med naboen – it’s up to you. Håper du lar deg friste og blir med til Sverige i helgen.
![](http://larsspiser.no/wp-content/uploads/2020/10/img_2047-1024x677.jpg)