Hvite asparges med hollandaise, reker og ramsløksolje

Hipp, Hipp, Hurra!

Jeg vet at det ennå er en uke igjen til nasjonaldagen, men siden Mads har startet forberedelsene kan ikke jeg være noe dårligere. Og siden han slår på stortromma, og ber om både «grønt er skjønt» og «skalldyr», så skal dere få det. Her blir det både grønt, fet saus og skalldyr.

Hjemme hos meg så har alltid morgenen på 17.mai vært hektisk. Far og barn skal få på bunaden og vi har skullet være på plass I skolegården med kake før kl 09. Slikt er ikke forenelig med en lang nasjonalromantisk frokost med slekt og venner. Derfor har det stort sett blitt en god lunsj etter barnetog hjemme hos oss. Tidene forandrer seg, museflettene har sluttet med musefletter og blitt litt for kule til å gå i tog, så nå har muligheten til en deilig frokost på denne festedagen igjen åpenbart seg. Spekemat, eggerøre, gode oster, ferskt brød og juice er alltid på plass. I år tenkte jeg at jeg også skulle slå til med denne aspargesretten. Kanskje den kan være aktuell hjemme hos dere også? Oppskriften er til en forrett til 4 eller som en dele-rett på et raust frokostbord 17.mai

Dette trenger du:

• 10-12 hvite asparges

• 3 eggeplommer

• 4-5 knuste pepperkorn

• 2 laurbærblad

• 2 ss hvitvinseddik

• 1 dl tørr hvitvin (eller eplemost)

• 2 sjalottløk, finhakket

• 200 gram klaret smør

• Litt saft fra en sitron

• Salt

• 500 gram reker (m/skall), pillet

• Ramsløksolje eller dillolje (50 gram ramsløk, 3 dl rapsolje)

• Noen spiselige vårblomster (om du har)

Slik gjør du det:

Start med å pille reker, kutte løk, knus pepper og knekk 3 egg. Finn frem en stålbolle, visp og kok opp et vannbad.

Ha 50 gram frisk ramsløk (eller dill) i en blender med 3 dl nøytral olje (f.eks rapsolje eller solsikkeolje) kjør dette sammen godt til du håpar en så slett masse som mulig. Sil av oljen og ha den på egnet flaske.

Oljen holder seg i inntil et år i kjøleskap. Ramsløksolje er perfekt følge til retter av fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

Smelt smøret på svak varme i en liten kjele. Sett kjelen til side og la melkestoffene synke til bunns. Hell så det klarede smøret (uten melkestoffene) over i en annen beholder det er lett å helle fra.

Finn frem en liten gryte og ha i sjalottløk, hvitvinseddik, hvitvin, pepper og laurbærblad.kok opp og reduser til du har 2-3 ss væske igjen. Sil av og avkjøl blandingen noe.

Ha eggeplommene i stålbollen og pisk inn kraften du har silt av. Sett bollen over et kokende vannbad og pisk til det skummer og begynner å tykne. Spe så sakte med smøret en tynn stråle mens du hele tiden visper. Visp til du har en lun og kremet hollandaise. Smak til med salt og noen dråper sitron. Hold sausen varm til servering, men ikke la den koke – da skiller den seg.

Kok opp vann i en stor kjele. Ha 2 ts salt, 2 ss sukker og 1 ss edikk i vannet (på ca 2 liter vann)

Kok aspargesene til de er møre, men fremdeles har litt tyggemotstand i kjernen. Hell av vannet og ha aspargesen rett over i isvann for å stoppe kokeprosessen.

Finn frem et raust fat eller 4 tallerkener. Legg opp asparges, øs over hollandaise, fordel de pillede rekene, ha over en tynn stråle ramsløksolje og pynt tilslutt med noen spiselige blomster.

Sett på «Gammel Jegermarsj» på Hifi’n og la gjeste sette seg til bords. Dette er en god start på feiringen av nasjonaldagen.

Ha en matglad feiring, og gratulert med dagen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *