Hvite asparges med smilende vaktelegg

Det er ikke helt tid for den norske aspargesen ennå, men det nærmer seg. Lenger sør i Europa høster nå bønder de første hvite aspargesene, og det betyr at fet er mulig å få en bit av den aller første smaken av vår. Denne uken fikk kom jeg over noen fantastiske, hvite asparges fra Tyskland, og jeg klarte bare ikke å la dem bli liggende igjen i butikken. I Tyskland og Østerrike tilberedes denne luksusen over alt i disse dager. Tilbehøret der er som regel nypoteter, hollandaise og en god skinke. Jeg lot meg inspirere av dette, men valgte å fornorske den noe. Hollandaise ble byttet ut med Rørosrømme og smilende vaktelegg. Skinken jeg brukte var en pragerskinke – en norsk skinke som er kokt og lettrøkt, perfekt til den delikate hvite aspargesen.

Den hvite aspargesen trenger noe lenger koketid enn sin grønne bror. Den MÅ skrelles fra «blomsten» og ned hele stilken, og de 2-3 nederste cm bør kuttes av. Jeg liker å koke aspargesen Iben stor stekepanne med akkurat nok vann så det dekker aspargesen. I vannet har jeg i litt sukker, salt, smør og saften fra ½ sitron. Dette mildner bitterheten og fremhever den søte aspargessmaken.

Oppskriften er til 2 rause porsjoner eller som en forrett til 4.

Dette trenger du:

• 12 hvite asparges

• 50 gram smør

• 1 ts salt

• 1 ss sukker

• Saften fra ½ sitron

• 1 beger Rørosrømme. Vanlig seterrømme kan brukes, men det er ikke det samme

• 2-300 gram god kokt skinke

• 6 vaktelegg. Du kan bruke 2 vanlige egg om du ikke finner vaktelegg på super’n

• 2 ss finsnittet gressløk

Slik gjør du det:

Start med å skrelle aspargesen. Kok opp passe mengde vann i en panne eller kjele. Ha i smør, salt, sukker og salt. Når vannet fosskoker har du i aspargesen og lar den koke I 5-6 minutter, avhengig av tykkelsen.

Når koketiden nærmer seg slutten kan du sjekke mørheten med en skarp, spiss kniv. Hellas vannet og legg opp aspargesen på tallerkenene.

Kok vakteleggene i toppen 2 minutter og ha dem over i isvann for å stoppe kokeprosessen.

Skrell eggene og del dem i to med en skarp kniv. Legg opp de halve, smilende eggene rundt aspargesen.

Ta en raus spiseskje med rømme og plasser på aspargesen. Legg opp skinken og dryss over med litt finsnittet gressløk.

Server retten umiddelbart, sett tennene i herligheten, lukk øynene og kjenn at vårsola varmer langt inn i sjela.

Håper du lar deg friste og ikke motstår fristelsen til pga med deg årets første asparges hjem.

Ha en strålende og matglad dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *