Rosastekt lammefilet med variasjon på jordskokk og rødvinssaus

Jeg sier det først som sist, dette bare må du lage. Her får du sødmefullt lam, crispy og kremet jordskokk, søte tomater, sopp som drar smaken ned på jorden og en himmelsk rødvinssaus som sender deg rett opp til himmels igjen. Lam er ikke i sesong akkurat nå, men du får fint tak i det. Alle de andre ingrediensene bør du få tak i på nærbutikken. Dette er en rett som kanskje ikke er så hverdagslig, men det betyr ikke at den er vrien å få til. Det aller viktigste er at du er forsiktig med varmebehandlingen av lammet og at du har favorittmusikken på øret – da garanterer jeg suksess. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 5-600 gram lammefilet (regn 2 små fileter per person)

• Frisk timian

• 2 fedd hvitløk

• Salt og sort pepper

Saus:

• 2 sjalottløk, finhakket

• 2 fedd hvitløk, finhakket

• Frisk timian, 3-4 kvister

• 1,5 dl rødvin

• 1 ss honning

• 4 dl lammekraft eller annen kjøttkraft

• 50 gra usaltet smør

Jordskokk:

• 500 gram jordskokk

• 1 liter H-melk

• Sitron

• Salt

• Olje til frityr

Tomater:

• 12 plommetomater

• God olivenolje

• Salt

Sopp:

• 8 Aromachampignon, kuttet i små terninger

• 2 ss smør

• Salt og sort pepper

Slik gjør du det:

Start med å skrelle jordskokken. Kutt 15-20 tynne skiver av jordskokk som du skal ha til chips.

Resten deler du i passe store terninger og har i ei gryte. Dekk jordskokkterningene med melk og kok dem møre. Hell så av melken i en beholder og ha jordskokken i en blender. Kjør det til en pure mens du sper med litt av melken til du har en passe konsistens. Jeg valgte å kjøre den litt grovt, nesten som en «stappe».

Varm opp olje i ei lita gryte til fritering. Varm opp til 180 grader og friter jordskokkchipsen. Dette går fort så følg med – du vil ikke ha brente og bitre chips. Løft opp chipsen med en hullsleiv og la dem renne av seg på kjøkkenpapir. Strø over litt salt.

Mens jordskokken putrer i melka og chipsene hviler starter du på sausen. Sauter sjalottløk og hvitløk i smør. Ha på rødvin og kok inn til 1/3 mengde. Så har du i noen kvister frisk timian, honning og kalvekraften. Kok opp og reduser til ca halvparten. Sil av løk og urter og hold sausen varm til servering. Rett før servering pisker du inn litt og litt av det kalde smøret. Nå monterer du sausen og får en rund og blank saus. Hold varm, uten å koke etter dette.

Stek soppen i varm panne med godt smør. Smak til med salt. Hold soppen varm til servering.

Ha tomatene i et ildfast fat. Hell over en liten klunk med god olivenolje og en klype maldonsalt. Bak tomatene i ovnene i 15 minutter på 180 grader. Hold varm til servering.

Så finner du frem en god stekepanne. Ha i smør, 2 hele hvitløksfedd og litt frisk timian. La panna bli skikkelig varm før du har i lammefiletene. Salt og pepre forsiktig. Stek lammet på alle sider i den varme pannen. Dette går hurtig, så pass på. Slike små lammefileter trenger ikke mer en ca 3 minutter totalt på varmen. La lammet hvile i minst 10 minutter før du kutter i det.

Da er det tid for å spise. Finn frem varme tallerkener. Legg opp kjøtt, jordskokkpure, sopp, tomater og chips på hver tallerkenen. Avslutt med å øse litt av rødvinssausen over kjøttet.

Håper du lar deg friste og inviterer noen som virkelig fortjener det til bords. Ha en strålende og matglad helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *