Man skal ikke så mange år tilbake før det var utenkelig for den jevne nordmann å skulle spise kjøtt og fisk rått. Sushi var noe merkelig og ekkelt som man drev med østenfor øst, og en blodig biff var for barbarer. Tidene endrer seg, folk har reist og opplevd nye kulturer og verden blir stadig mindre. Nå er fredagstacoen truet av den lokale sushi-takeout`n og en nordisk restaurant med respekt for seg selv har nesten garantert en variasjon av tartar på menyen. Selv velger jeg nesten alltid tartar om jeg finner det på menyen. Da jeg kom over et nydelig stykke kalvefilet på butikken nylig bestemte jeg meg for å lage en egen versjon av noen av de tartarene jeg selv har spist den siste tiden, og det ble til en kalvetarter, variasjon på rødbet, estragonmajones og parmesanchips
Oppskriften er preget av det nordiske kjøkkenet med majones tilsmakt med urter og rødbete – klassisk tilbehør til det rå kjøttet. Dette er en rett som tar litt tid å lage, men den er svært enkel å lykkes med. Du kan lage det meste klart i god tid før du serverer. Så dette er en rett som er lett å servere når du skal ha gjester. Oppskriften er til en hovedrett til 3 eller som en forrett for 6.
Dette trenger du:
Tartar
• 500 gram kalvefilet, kuttet i terninger på 4 x 4 mm
• Salt og sort pepper
• Revet pepperrot
Bakt rødbet
• 3 rødbeter, kuttet i små terninger
• Olivenolje
• Salt og pepper
Syltet rødbet
• 1 stor rødbete, kuttet i tynne skiver. Bruk mandolin eller din skarpeste kniv
• 1 dl edikk
• 1 dl sukker
Estragonmajones
• 1 bunt estragon
• 3 dl rapsolje
• Salt
• Sitron
• 3 eggeplommer
• 2 ts dijonsennep
• 1 fedd hvitløk, finhakket
Parmesan-chips
• 150 gram revet parmesan
Slik gjør du det:
Start med å kutte kjøttet i terninger. Sørg for at kniv og fjøl er gullende rent. Ha kjøttet over i en ren bolle og sett kaldt frem til servering.
Rett før servering smaker du til kjøttet med salt, nykvernet pepper og revet pepperrot.
Ha gjerne noen dråper sitron over kjøttet. Bland alt forsiktig sammen.
Finn så frem en blender eller stavmikser. Ha estragon (m/ stilker og alt) og ha over rapsoljen. Kjør dette sammen til du får en helt slett og irrgrønn olje. Sil av.
Så finner du frem en stålbolle. Ha i eggeplommer, sennep og hvitløken.
Pisk dette sammen og spe med litt og litt av estragonoljen. Pisk til du har en fyldig og fast majones. Smak til slutt til estragonmajonesen med salt og litt sitronsaft. Sett kaldt til servering.
Kok opp sukker og eddik til sukker har løst seg helt opp. Avkjøl laken.
Ha så de tynne skivene av rødbet og la dem bli syltet. Dette må du gjerne gjøre noen timer før servering, minst 30 minutter før.
Ha terningene av rødbet i et lite ildfast fat. Hell over litt god olivenolje og ha over salt og pepper. Bland sammen og bak rødbetene på 180 grader til de er møre. La terningene bli lune før du har dem på retten.
Til slutt rasper du parmesan på et bakepapir og sprer det utover i et lag. Stek parmesanen til den smelter og bobler. Du ønsker en gyllen overflate, ikke brent. Ha parmesan-chipsen over på en rist.
Så er det å finne frem passende tallerkener og legge opp retten rett før du serverer. Legg opp tartaren, fordel syltede og bakte beter over. Ha en god ss estragonmajones på og knekk av en god bit av parmesan-chipsen. Ønsk velkommen til bords og nyt en ny-nordisk tartar med folka dine. Ha en strålende og matglad helg!