Torsk med blomkål og blåskjell

 • Julehøytiden står for døren og det bugner av mattradisjoner som skal holdes i hevd, i år som alle år tidligere. Måltidene med familie og venner står i kø, og prestisjen på kjøkkenet i de tusen hjem merkes for de av oss som har trekt det lengste strået og som skal til pers. Mye av den norske julematen er preget av kjøtt, men i deler av landet er det torsken som skal på bordet julaften. I oppveksten min i Skien var det ikkeså mye fisk på bordet i julen, om du ser bort fra røkelaksen. Etterhvert som jeg har fått min egen familie og hjem har fisk og skalldyr blitt stadig viktigere på vårt kjøkken. Særlig er det torsken som er en favoritt. I dag har jeg laget et alternativ til den klassiske juletorsken. Her serverer jeg den med en blåskjellkraft med thailandske smaker sammen med smørstekt blomkål og en potetstappe. Et deilig avbrekk fra de salte og litt fete rettene som råder i jula. Kanskje er det noe du vil forsøke deg på nå i adventstiden eller i romjulen? Oppskriften er beregnet som en hovedrett 4. Ønsker du å ha den som en forrett i en meny så halverer du mengden.
 • Dette trenger du:

  Torsken

  • 700 gram filet av torsk

  • Smør til steking av fisk og blomkål

  • 2-3 hele hvitløksfedd til steking av fisken

  Blomkål

  • 1 blomkål, delt opp i minst mulige «buketter»

  Potetstappe

  • Poteter

  • 4-5 hvitløksfedd

  • Smør

  • Fløte

  • Salt

  • sitron

  Blåskjellsaus

  • 1 nett blåskjell

  • 2 ss smør

  • 2 sjalottløk, finhakket

  • 3 fedd hvitløk, finhakket

  • 2 sitrongress, finsnittet

  • 2 ss ingefær, finkuttet

  • 1 rød chili, finsnittet (fjern frøene)

  • 1 boks kokosmelk

  • 2,5 dl tørr hvitvin

  Frisk koriander

  Slik gjør du det:

  Start med å rense blåskjellene under rennende vann. De som ikke lukker seg kaster du.

  Ha så løk, hvitløk, chili, sitrongress og ingefær i en stor gryte sammen med smør. La det surre på middels varme til løken er mør. Ha så over vinen og kok opp. Reduser til du har ½ av mengden vin. Få på maks varme og ha i blåskjellene. Legg på lokk og la blåskjellene dampe i 3-4 minutter før du heller på kokosmelk. Sil av kraften og ha den over i en liten gryte. Kok opp og reduser noe. Ønsker du en litt tykkere saus så jevn med maisenna. Smak til sausen med salt og sitron. Rens blåskjellene og hold blåskjellkjøttet lunt til servering.

  Kok potetene møre. Hell av vannet og ha i rikelig med smør og en skvett fløte. Mos stappen med en stor ballongvisp. Smak til med smør, fløte, salt og sitron. Hold varm til servering.

  Stek de små bukettene i ei panne. Bruk godt med smør. Du ønsker at blomkålen nesten skal bli svidd. Det gir en fin dybde til retten.

  Torsken deler du i serveringsstykker. Ha på godt med salt 30 minutter før du skal steke fisken. Rett før du har fisken i panne skyller du av salt og tørker fisken godt. Stek fisken i varm panne med smør og noen hele fedd hvitløk. Stek fisken på sterk varme med skinnsiden ned (der skinnet har vært) i 3-4 minutter. Snu fisken og demp varmen noe. La fisken ettersteke til den flaker seg fint når du presser lett på den med en finger.

  Så er det bare å legge opp stappe og fisk. Øs rundt blåskjellkraften. Legg til slutt opp noen blåskjell og dryss over den stekte blomkålen. Avslutt med et dryss frisk koriander – spis!

  Håper du lar deg friste og forsøke deg på en alternativ juletorsk I adventstiden eller i romjula. Ha en strålende og matglad helg!

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *