Dette trenger du:
Torsken
• 700 gram filet av torsk
• Smør til steking av fisk og blomkål
• 2-3 hele hvitløksfedd til steking av fisken
Blomkål
• 1 blomkål, delt opp i minst mulige «buketter»
Potetstappe
• Poteter
• 4-5 hvitløksfedd
• Smør
• Fløte
• Salt
• sitron
Blåskjellsaus
• 1 nett blåskjell
• 2 ss smør
• 2 sjalottløk, finhakket
• 3 fedd hvitløk, finhakket
• 2 sitrongress, finsnittet
• 2 ss ingefær, finkuttet
• 1 rød chili, finsnittet (fjern frøene)
• 1 boks kokosmelk
• 2,5 dl tørr hvitvin
Frisk koriander
Slik gjør du det:
Start med å rense blåskjellene under rennende vann. De som ikke lukker seg kaster du.
Ha så løk, hvitløk, chili, sitrongress og ingefær i en stor gryte sammen med smør. La det surre på middels varme til løken er mør. Ha så over vinen og kok opp. Reduser til du har ½ av mengden vin. Få på maks varme og ha i blåskjellene. Legg på lokk og la blåskjellene dampe i 3-4 minutter før du heller på kokosmelk. Sil av kraften og ha den over i en liten gryte. Kok opp og reduser noe. Ønsker du en litt tykkere saus så jevn med maisenna. Smak til sausen med salt og sitron. Rens blåskjellene og hold blåskjellkjøttet lunt til servering.
Kok potetene møre. Hell av vannet og ha i rikelig med smør og en skvett fløte. Mos stappen med en stor ballongvisp. Smak til med smør, fløte, salt og sitron. Hold varm til servering.
Stek de små bukettene i ei panne. Bruk godt med smør. Du ønsker at blomkålen nesten skal bli svidd. Det gir en fin dybde til retten.
Torsken deler du i serveringsstykker. Ha på godt med salt 30 minutter før du skal steke fisken. Rett før du har fisken i panne skyller du av salt og tørker fisken godt. Stek fisken i varm panne med smør og noen hele fedd hvitløk. Stek fisken på sterk varme med skinnsiden ned (der skinnet har vært) i 3-4 minutter. Snu fisken og demp varmen noe. La fisken ettersteke til den flaker seg fint når du presser lett på den med en finger.
Så er det bare å legge opp stappe og fisk. Øs rundt blåskjellkraften. Legg til slutt opp noen blåskjell og dryss over den stekte blomkålen. Avslutt med et dryss frisk koriander – spis!
Håper du lar deg friste og forsøke deg på en alternativ juletorsk I adventstiden eller i romjula. Ha en strålende og matglad helg!