Den store burgertesten

Testen er skrevet for Telemarksavisen

Hamburgeren har tatt en klassereise de siste årene. Fra å være synonymt med junk har det poppet opp spisesteder som har spesialisert seg på hamburgere og som lever på denne klassiske amerikanske håndmaten. Vi har ønsket å test ut et bredt utvalg av burgerstedene i Grenland – fra det enkle gatekjøkkenet til de mer forfinede burgerstedene.

Denne testen er ikke vitenskapelig korrekt eller utført etter strenge kriterier, men den er utført av et lite testpanel som har bestilt det hver enkelt serveringssted har meldt som sin mest solgte burger. Vi har besøkt klassiske gatekjøkken som Perry Bar i Skien og Herøyagrillen i Porsgrunn. Vi har besøkt kjedene Bergbys, McDonalds og Burger King. Og vi har besøkt burger-restaurantene Jimmys i Porsgrunn og den nyåpnede Burglar i Skien. Smak er en umulig ting å diskutere, men kvalitet, service og subjektiv opplevelse kan det menes mye om. Ikke la denne testen diktere deg, men ta den som en burger-elskers velmenende guide.

Prisene i testen varierer fra under 100-lappen for en hel meny (burger, fries og drikke) til godt over 200 kroner for den dyreste (kun burger og fries). Det er også variasjon på hva slags type burger som er hvert steds bestselger, men panelet har ønsket å smake på de burgerne Grenlandsfolket foretrekker på hvert enkelt serveringsted.

McDonalds

Testen rimeligste måltid. Testens triveligste servitør var tydelig på at det var bestselgeren Big Mac som var valget og den kom med brus fra dispenser og fries.

Brød: fersk brød, men bare luft. Søtlig smak.

Burger: tynn, tørr og seig. Lite smak av kjøtt. Føles syntetisk.

Tilbehør: våt g slapp salat, men helt ok smak på dressingen

Fries: ganske gode fries – ferske og sprø, men bleke

Pris: 86,-

Burger King

Den andre av de to kjempe-kjedene i testen. Her er bestselgeren «Wopper cheese meny». Burger King har en tydelig røyksmak på sine burgere, og panelet foretrekker det klart foran McDonalds kjøtt. Bra service, og en ren og pen restaurant.

Brød: ferskt, søtt og luftig, men som hos McDonalds er det som om det forsvinner i munnen.

Burger: tynn burger som er mer enn godt nok stekt. God grillsmak, men litt tørt

Tilbehør: frisk salat og tomat. God dressing.

Fries: forsvinnende lik fries som hos McDonalds. Gode, men smaker en del frityr.

Pris: 110,-

Bergbys

Grenlands egne bugerkjede som knapt kan kalles en kjede lenger da de nå er nede i kun en restaurant. Denne ligger på Vallmyrene i Porsgrunn. Som forventet fra stopp her på slutten av 80-tallet så var det fremdeles «Super cheese meny» som er bestselgeren.

Brød: pluss for grillet og ferskt brød. Et av testens to beste brød.

Burger: en veldig kompakt burger. Her har de jobbet i overkant mye med kjøttfarsen før den landet på varmen. Burgeren er ok stekt, men den har lite smak og er litt kjedelig.

Tilbehør: frisk grønn salat og en fyldig, god dressing av type Thousand Island. Bergbys for et pluss for valget av cheddar.

Fries: veldig gode, men litt fete fries. Bergbys har valgt store potetbåter til sin fries noe panelet liker.

Pris: 130,-

Perry Bar

Dette er stedet hvor vi kjøper årets første softis og til stadighet tar en pølse etter ODD-kamper. Burgerne har panelet ikke det samme forholdet til, og det tror jeg ikke vil endre seg etter denne testen. Perry serverer testens «flateste» burger. Enda godt den ble servert av en sprudlende og blid servitør. Dette er en klassisk gatekjøkkenburger som sender minnene tilbake til 80-tallet.

Brød: fersk brød som smaker lite og søtt.

Burger: industriburgeren er hardt stekt og er tørr. Lite smak av kjøtt.

Tilbehør: frisk kinakål og Thousand Island

Fries: rifla fries. Perry får et nostalgisk pluss for det, men det er på tide å bytte oljen I frityren for den dominerer smaken.

Pris: 93,- (uten drikke)

Herøyagrillen

Porsgrunn knuser Skien i kampen om å ha den beste burger på gatekjøkken. Herøyagrillen er et hull I veggen på Herøya, men her får du en veldig digg, klassisk gatekjøkkenburger servert av en voksen dame som faktisk steker bacon og burger til perfeksjon. Tilbehøret er klassisk, men frisk. Dette er testens «høyeste» burger. Eneste negative her må være at jeg aldri har stoppet her tidligere. Bestselgeren her er «Bacon/cheese meny»

Brød: Ferskt industibrød. Søtt og luftig, men smaker ikke mye

Burger: Perfekt stekt «industri-burger», saftig og god. Burgeren er godt krydret. Baconet er slik du drømmer om hver søndagsmorgen.

Tilbehør: Fresh kinakål og Thousand Island

Fries: Sprø rifla fries, men frityrsmaken overdøver potene også på Herøya.

Pris: 130,- (med drIkke)

Burglar

Skiens nye burgerrestaurant med kjente restaurantører I ryggen. Det er ikke til å stikke under en stol at forventningene til burgerne her er litt høyere enn hos de store kjedene. Burglar har fått med seg Tinholts bakeri til å bake brødene etter egen oppskrift, råvarene er hentet hovedsakelig fra lokale produsenter og de kverner høyrygg og short-rib på eget kjøkken. Bestselgeren her er «Sweet Jack the BBQ» Trivelig og rask service. Her har de fått mye gøy ut av et litt kjedelig lokale. Testens absolutt beste burger i følge oss i panelet, men prisen er også helt i toppen. Nesten så man skulle tro at kvalitet koster …

Brød: Testen beste burgerbrød. Luftig, men fremdeles med litt tyggemotstand.

Burger: Juicy, kjøttfull og en digg følelse av å spise skikkelig kjøtt. Burgeren er stekt på høy varme med fin stekeskorpe og med en rå kjerne. Panelet elsker det, men liker du det «well done» så bør du be om det.

Tilbehør: Søtpotetdressing, chipotle BBQ-dressing, stekt løk, bacon, hjertesalat og Monterey Jack cheese. Her er det mye av mye som er digg.

Fries: Store potetstaver, perfekt stekt og med skikkelig smak av potet.

Pris: 266,- (med drikke)

Jimmys

Porsgrunn knuser som sagt Skien når det kommer til den klassiske gatekjøkken-burgeren, men så tar Skien virkelig igjen når vi kommer til de dyrere burgerne. Jimmys er Porsgrunns representant blant de mer ordentlige restaurantene i denne burgertesten. På en tavle over bardisken er det skrevet ned stedets bestselgere og jeg bestiller den, «New Orleans Burger»

Brød: Kokken har gitt brødet en omgang på grillen, men det skjuler ikke at det er knusk tørt. Da vi skulle dele burgeren var det som å sette kniven i en kavring.

Burger: Veldig kompakt burger med lite kjøttsmaken. Baconet er stekt hardt, men det hjelper lite når hver baconskive består av 2 og 2 sammenklistrede biter og fremstår som brent og seigt.

Tilbehør: Tomatskivene er melne og anløpene. Det er som om de er kuttet opp tidlig i uken og har ligget på vent til vi ankommer denne torsdagen. Våt salat og smakløs dressing.

Fries: Jimmys serverer denne burgeren med valget mellom søtpotet-fries eller vanlig fries. Bestselgeren er fries av søtpotet. De var helt OK.

Pris: 214,-

Oppsummering:

Denne testen spriker som sagt i type burgersted, pris, målsetting og kvalitet. Ser du bort i fra disse forskjellene så er det to steder som står frem positivt og de er i hver sin ende av skalaen, både når det gjelder pris, stil og type sted. Fyser du på den perfekte gatekjøkkenburgeren så ta turen til Herøyagrillen og bestill en bacon/cheese. Vil du ha et kvalitetsmåltid, men har mest lyst på en burger er Burglar den soleklare vinneren.

For en kjapp juksemiddag etter en hektisk hverdag med jobb, leksehjelp og trening kan du sikkert ha glede av et stopp hos de to store amerikanske kjedene eller Bergbys. Drar du på Perry Bar så hold deg unna burgerne og gå for en «wiener i brød». Og Jimmys, her må det kvalitets økning i alle ledd før burgeren er verdt et besøk.

6 tanker om “Den store burgertesten

  1. Burde ikke Burglar holde seg forholde til å servere dispenserbrus?? Den er jo drit dårlig.
    Ikke altid man kan ta en øl til burgeren.
    Regner med st det er et valg som gir mer penger i kassa Med det prisnivået de har lagt seg på, bør de kunne servere feks en real glasscola

    • Hei Espen! Skal de holde samme kvalitet som på burgeren så bør de absolutt bytte ut dispenserer med glasscola. Det burde jeg fått med meg!

  2. Burglar besøk i dag. Gikk for bestselgeren med dobbel burger. Knakende god burger men 245kr for en diger burger uten chips og drikke?

    Prøv Rudolf kiosk neste gang, de har jevnere kvalitet enn Perry Bar, synes jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *