Blåskjell med paprika og chorizo

Fra brygge til munn. I dag har jeg sanket råvarer til kveldsmaten selv. En jernrive var alt jeg behøvde. Fantastiske blåskjell tatt på Værvågen. Måltidet ble tilberedt og spist på ei brygge på Håøya. For dette er en smakfull rett som kun krever en kniv, ei fjøl og en varmekilde. Blåskjell i seg selv smaker utrolig godt, men det jeg kanskje liker best med blåskjell er at de tåler utrolig mange smaker, uten at de mister sin egensmak.

I denne oppskriften har jeg valgt å bruke smaker fra middelhavet og Spania. Paprika, chorizo, Tabasco og hvitvin har slått følge med blåskjellene og i følge folka rundt bordet var dette en digg kombinasjon. Jeg valgte å servere blåskjellene som en varmrett til et bord sammen med gode skinker, oster og salat. Da er oppskriften passende til 4-6 personer. Vil du ha det som en hovedrett passer det til 2 sultne mannfolk. Server blåskjellene med godt brød og aioli.

Dette trenger du:

• 1 nett blåskjell, eller tilsvarende om du har ei rive og er ved kysten

• 3 sjalottløk, delt I to og finsnittet

• 3 fedd hvitløk, finhakket

• 3 paprika, jeg brukte rød, grønn og gul – kuttet i små terninger

• 2 dl tørr hvitvin

• 200 g choritzo – jeg brukte en spicy, rå variant som jeg kuttet I terninger

• 2-5 ts Tabasco – alt ettersom hvor HOT du liker maten

• 1/3 l kremfløte

• 1 sitron

• En liten neve frisk timian

• Litt frisk bladpersille

Slik gjør du det:

Start med å skrelle og kutte alle grønnsakene som beskrevet over. Rens blåskjellene – kast de som ikke lukker seg og fjern «skjegg» og andre ulumskheter.

Finn frem ei stor gryte og ha i god olivenolje. Smelt løk og hvitløk på middels varme til den er blank og myk. Ha så i terningene med choritzo og frisk timian. Skru opp varmen litt og gjennomstek den rå pølsa. Ha så i Tabasco og hvitvinen. Kok opp før du har i paprika og blåskjellene. Ha på lokk og damp blåskjella i 3-4 minutter. Så heller du over fløten, rister litt på kjelen og har på lokket i et par minutter. Blåskjellene er klare når de åpner seg. (Kast de skjellene som ikke har åpnet seg)

Rett før servering smaker du til kraften med litt saft fra en sitron.

Finn frem et stort, varmt fat. Øs opp blåskjell og kraft. Finn frem godt brød og aioli og ønsk velkommen til bords.

Dette er en fantastisk måte å bruke blåskjell på. Jeg vil påstå at blåskjell fungerer bedre slik enn som agn på krabbesnøret.

Håper du lar deg friste og bruker den siste helgen i Juli til å koke noe godt til folka dine.

Ha en strålende helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *