Kjøttfri fredag

Jeg er en av dem som spiser mye. Jeg er en av dem som spiser det jeg til en hver tid har lyst på. Jeg er en av dem som ikke tenker særlig mye på miljøet når jeg skal spise. Jeg er en av dem som spiser alt. Jeg er av dem som for ofte spiser kjøtt. Dette er faktum som til stadighet blir påpekt av arvingene i huset om dagen. De er i ferd med å få mye kunnskap, også om helse, kosthold og miljø. Det har ført til at «kjøttfri middag» har blitt et begrep hjemme hos oss. Jeg innrømmer, dog litt skamfullt, at jeg var negativ til konseptet, men som mat-nerd og spisegal vet jeg jo egentlig bedre. Jeg spiser ofte vegetariske retter på fine restauranter, og elsker det. Hjemme på kjøkkenet har jeg allikevel hengt litt etter, kanskje mest fordi jeg har vært lite kreativ. Så i tiden fremover vil jeg forsøke å lage minst 2 ukentlige middager uten fisk, fugl eller annet kjøtt. Det gøye er at det pusher kreativiteten og det utvider horisonten. Så jeg derfor kjører jeg på med en rett i dag stappet med grønnsaker og smak, helt uten kjøtt – en rød curry. Er du blant dem som tenker at det kan ikke være et fullverdig måltid så utfordrer jeg deg. Lag dette, smak og tenk etter! Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 2 røde paprika, kuttet i jevne biter

• 2 gulrøtter, kuttet i tynne staver

• 6-8 aromasopp, kuttet i jevne biter

• 1 grønn squash, kuttet i jevne biter

• 1 rødløk, delt i to og snittet i tynne skiver

• 2 fedd hvitløk, finhakket

• ½ ss revet fersk ingefær

• 1 liten blomkål, delt opp i små buketter

• 1 raus neve med frisk spinat – vasket og tørket

• 1 pakke eggnudler

• 1 boks kokosmelk

• 3 ss rød eller grønn curry

• 1 lime

• 1 ss brunt sukker (kan bruke hvitt)

• ½-1 ss fishsauce

• 2 ss soyasaus

• Frisk mynte og/eller frisk koriander

Slik gjør du det:

Start med å vaske, tørke, skrelle og kutte grønsakene som beskrevet over. Finn frem en wok-panne eller en stekepanne med høye kanter. Sett den på maks varme og ha i litt rapsolje. La oljen bli skikkelig varm (det skal ryke) før du har i gulrøtter, løk, hvitløk, paprika og ingefær. La det få 30-40 sekunder i panna mens du hele tiden rører rundt. Ha det så over på et fat.

Ha i ny olje og varm opp panna skikkelig på ny. Ha i Blomkålen. Stek den gylden og til den er nesten mør (3-4 minutter). Så har du i squashen og steker videre i ca 1 minutt. Ha det så over på fatet med de andre grønnsakene.

La panne kjøle seg noe før du har i curry-paste. La det surre på middels varme i 2-3 minutter før du heller på kokosmelken.

La det småkoke under røring til du har en fin konsistens, som en god saus. Smak så til med fiskesaus, soyasaus, sukker og saft fra en lime.

Kok opp lettsaltet vann og kok nudlene i 3-4 minutter. Rør godt så de løser seg fra hverandre. Hell av vannet og ha det over i sausen sammen med de wokede grønnsakene. Til slutt i har du litt friske urter og spinat. Vend det inn og server med det samme.

Håper du lar deg friste av dagens kjøttfrie oppskrift og får en deilig vårhelg!

1 tanke om “Kjøttfri fredag

  1. Så spennende at du har begynt å eksperimentere med plantebaserte oppskrifter! Forsøker selv også og det er mye spennende.

    Det er moro å se at den neste generasjonen tar ansvar 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *