Smørstekt nykål


Den norske bonden altså. Skal si han og hun kan produsere gode råvarer, og akkurat nå er det nykål som traktoren bringer til torgs. Denne enkle, nesten litt simple grønnsaken som de fleste av oss tar som en selvfølgelighet. Jeg kan huske at jeg som barn syntes den var usigelig kjedelig, men nå kan jeg ikke få nok av den. Søt, nesten transparent smak. Fantastisk konsistens og en ypperlig råvare å få inn på kjøkkenet. Oftest så smørdampet jeg nykålen og har den som tilbehør til fisk eller lyst kjøtt, men i dag er den stjerna i retten. Proteinet i retten – en ovnstørket Coppa-skinke fra den norske produsenten Tind, er med som garnityr sammen med et bløtkokt egg og rømme fra Røros. Nykålen har jeg stekt i ukristelig mye smør. I restaurantverden i dag har kål (og andre grønnsaker) ofte hovedrollen. Særlig i det nordiske, hipsterkjøkkenet er den en hit. Dette er min variant. Oppskriften er til 4.  


Dette trenger du

• 1 stor nykål, delt i 4 båter

• 100 gram usaltet smør

• 1 dl vann

• Salt og pepper

• 150-200 gram god spekeskinke. Jeg brukte coppa skinke fra Tind. Den er ikke så salt og blir perfekt når du steker den i ovnen.

• Rørosrømme

• 4 ferske, økologiske egg

• Litt frisk timian

• Noen dråper sitronsaft

Slik gjør du det:


Start med å legge skinken på et bakepapir og bak den på 180 grader (varmluft) i ca 8-10 minutter. Skinka skal bli sprø, ikke brent. Legg skivene av skinke over på et kjøkkenhåndkle.


Så finner du frem en teflonpanne og smør. Bruk ostehøvelen på smøret og skjær skiver nok til å dekke hele stekepannen. Del så kålen i båter og legg dem ned med snittflatene i smøret. 


Sett på full varme og stek kålen i smøret til du har en gylden snittflate. Snu så den andre snittflaten ned i smøret og gjenta.


Til slutt snur du kålen med bladet ned i pannen og heller på en dl vann. La kålen ligge mens vannet kokker inn, ca 2-3 minutter. Nå skal du ha en stekt kål som er mør og full av smak. Ha over noen dråper sitronsaft, salt og pepper.

Kok egg i 6 minutter og del dem i to.


Legg opp kål, egg, rømme og noen skiver av den stekte skinken på hver tallerken, og nyt smaken av norsk forsommer. Ha en strålende og matglad helg!

1 tanke om “Smørstekt nykål

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *