Spagetti bolognese

 

Som Mads skriver er det fredag og vinterferien på skolene i Telemark starter, og det er mange som benytter anledningen til å komme seg ut på tur. Med det for øyet tenkte jeg at det ville være på sin plass med en rett som var enkel å tilberede, var varmende i kalde kropper og som hele familien ville kunne både lage og nyte. Hjemme hos meg så hjalp ungene til med matlagingen. Det fine med det er at da synes de alltid at maten smaker ekstra godt. Selv om maten er barnevennlig betyr det ikke at den er kjedelig og smakløs. I denne bolognesen er det både rødvin, kalvekraft, laurbærblad og stjerneanis. At det i tillegg er rikelig med grønnsaker gjør den både næringsrik og sunn. Mine unger er ikke alltid så glad for min iver etter å ha grønnsaker i alt mulig. Derfor valgte jeg å kjøre løk, stangselleri, hvitløk, chili og gulrøtter i en blender. Har du ikke det problemet så kutter du grønnsakene i fine terninger i stedet. Oppskriften er til 4 sultne turfolk. 

Dette trenger du:

• 6-700 gram kjøttdeig eller karbonadedeig

• 1 stor rødløk

• 3 gulrøtter

• 4 stilker stangselleri

• 3 fedd hvitløk

• 1 rød chili (kan utelates om det er sarte ganer rundt bordet)

• 100 gram bacon, i terninger

• 1 boks gode hermetiske tomater

• 2 ss tomatpuré

• 4 laurbærblad

• 2 stjerneanis

• 4 dl kalvekraft

• 2 dl rødvin (kan erstattes med kalvekraft)

• Frisk timian

• 1 ss tørket oregano

• Spagetti

• Revet parmesan

• Salt og pepper

Slik gjør du det: 


Start med å kutte bacon og grønnsaker i terninger. (Alternativt kjør grønsakene til en mos i blenderen) Finhakk hvitløk og chili.


Så finner du frem ei jerngryte og steker bacon til det er gyllent og sprøtt. Ha baconet ut og legg det til side. Ha så grønnsakene og løken i gryta og stek det gyldent. 

Ha så i kjøttdeigen og brun den sammen med grønnsakene. Ha så i tomatpuré og oregano. La det surre med grønnsakene i 2-3 minutter. 

Så heller du på rødvin og kalvekraft. Ha i stjerneanis, 2-3 kvister timian, laurbærblad og bacon. Kok opp og la gryta koke i min. 30 minutter. Lar du den putre i 2 timer blir den bare bedre. Mens gryta gjør seg selv på ovnen kan du puste med magen og lese en god bok. Smak til slutt til gryta med salt og pepper.


Kok spagetti som anvist på pakken og riv litt parmesanost. 

Finn frem dype, varme tallerkener. Legg opp spagetti og en god øse med bolognese i hver skål. Dryss over litt reven parmesan og frisk timian.


Håper du lar deg friste til å koke litt. Uansett ønsker jeg deg en fin vinterferie!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *