Torsk og trøffel

NÅ er torsken på sitt beste. Jeg hadde tenkt jeg skulle lage noe på skrei i dag, men på grunn av det heftige været nordpå den siste uken så får vi ha skrei tilgode til en fredag senere i vinter. Siden Mads har funnet frem røde i dag, har jeg valgt å servere torsken med en klassisk rødvinssaus. For å løfte retten litt har jeg klina til med litt sort trøffel. Synes du det blir i overkant så kan det lett droppes, men det er digg å lukke øynene og kline til. Oppskriften er til 4.  


Dette trenger du:

• 600-800 gram torskeloin

• Mandelpotet

• Usaltet smør

• Matfløte

• Sitron

• Sjalottløk, finhakket

• Hvitløk, 2-3 fedd finhakket

• Trøffelolje (til potetmosen)

• 1 dl rødvin

• 3 dl god kraft av okse eller kalv

• Mer usaltet smør

• Aspargesbønner

Slik gjør du det: 

Start med å skrelle 10 madelpoteter og del dem i like store biter. Ha dem i ei gryte med vann sammen med 2 knuste fedd hvitløk – ikke salt i vannet, da blir stappa seig. Kok til potetene er møre. Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre. 


Mos potetene med en visp og ha i 2-3 ss usaltet smør, 1-2 dl matfløte og 2 ts trøffelolje. Smak til med salt og noen dråper sitron. Hold varm til servering. 


Del torskeloinen i stykker på 180-200 gram. Ha på maldonsalt i 15-20 minutter for å trekke ut litt fuktighet av fisken. Skyll av saltet og stek fisken i pannen. Stek fisken i 3 minutter på den siden skinnet har vært. Snu den og demp varmen. La fisken steke seg ferdig på ettervarmen. Ha gjerne litt smør i panna som du øser over fisken siste minuttet. 

Finhakk 2 sjalottløk sauter dem i en panne med 2 ss usaltet smør og 2 ts sukker.  Ha over 1 dl rødvin og kok inn til halvparten. Ha så i 2-3 dl god oksekraft. Jeg jukset som vanlig og brukte den fra Jacobs. Kok dette inn i 20-30 minutter til du står igjen med under halvparten. Hold det varmt til servering. Rett før servering pisker du inn 3 ss kaldt, usaltet smør for å ”montere” sausen. Det gjør at sausen får en klatt og fin konsistens. Pluss at man aldri skal undervurdere hva godt smør gjør med smaken på en god saus. Smak og vurder om sausen trenger litt salt og pepper.


Kok opp lettsaltet vann og kok aspargesbønnene i 2 minutter.  

Finn frem fire varme tallerkener og legg opp potetstappe. Plasser på et stykke stekt torsk. Ha over litt trøffel og finhakket bladpersille. Avslått med å øse over rødvinssaus.

Håper du lar deg friste!

4 tanker om “Torsk og trøffel

  1. Dette var nydelig, Lars! Vi fikk ikke tak i trøffel sånn i siste liten, men vi kompenserte med en god pinot noir til i stedet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *