Focaccia med pære og blåskimmelost

Da jeg vokste opp var det utenkelig å ha en fredagskveld uten hjemmelaget pizza. Pizza var synonymt med fri, kos og familie. Etter at jeg selv har blitt pappa har jeg forsøkt å holde på denne tradisjonen, men må innrømme at ungene mine til stadighet er nye former for fredagskos, og favoritten er taco. Som et evig forsvar mot fredags-taco’n forsøker jeg stadig å komme på alternativer, og i dag mener jeg selv at jeg virkelig har lykkes. Tanken var at jeg skulle lage focaccia til helgens tur ut til Mølen, men så ble jeg litt inspirert underveis i bakingen og endte opp med en variasjon på den ene focacciaen. Det ble på mange måter en hybrid mellom focaccia og pizza – og vi digga hybriden. Utgangspunktet er en helt vanlig focacciadeig som har fått topping. Toppingen i dette tilfelle er en rødløksmarmelade og den klassiske kombinasjonen pære og blåskimmelost. Resultatet ble en luftig og høy focaccia med sødme fra løkmarmeladenog pærene og en deilig salt og pikant smak fra osten. Dette må du prøve! Oppskriften vil mette 4 sultne.

Dette trenger du:

• 1 pose tørrgjær

• 3 dl vann

• 2ts salt

• 1 ss akasiahonning

• Ca 6 dl hvetemel

• ½ dl god olivenolje

• 3 rødløk

• Olivenolje til steking

• 2-3 ss grovhakket rosmarin

• 1-2 ss balsamico

• 1 ss akasiahonning

• 2 pærer

• 200 gram roquefort, gorgonzola eller annen blåmuggost

Slik gjør du det:

Start med å sette deigen. Ha mel, salt og gjær i en bolle. Bland det godt. Ha så i honning, olje og vann. Elt dette sammen i ca 10 minutter til du har en fin og smidig deig. Deg til bollen og la deigen heve seg til dobbel størrelse – ca 45 min.

Mens deigen hever skreller du løken, deler den i to og kutter den i tynne halvmåner. Ha løken i ei gryte sammen med olivenolje og smelt den på middels varme. Når løken begynner å bli blank har du i honning, rosmarin og balsamico. La det koke opp og småputre i 3-4 minutter til du har en fin marmelade.

Del så pærene i to, fjern kjernehuset og del pærene i tynne båter (se bildet)


Når deigen er ferdig hevet har du litt mel på benken og slår deigen lett sammen. Finn frem et bakepapir eller en ildfast form. Bruker du form så smør den med olivenolje. Strekk deigen ut til en tykk ”pizza”. 

Ha på løkmarmeladen, pærene og dryss over rikelig med blåmuggost. Liker du ikke blåmuggost kan du eventuelt bruke en god cheddar eller annen hvit ost du foretrekker.


Sett focaccaen forvarmet ovn(200 grader varmluft) og stek den i 15-20 min. Steketid er avhengig av hvordan din ovn fungerer.


La focacciaen avkjøle seg litt på en rist før du deler den opp i serveringsstykker. Spis den mens den ennå er lun.


Håper du lar deg friste til å prøve noe nytt på kjøkkenet i helgen – du vil ikke angre!

Jeg lagde dobbel deig for å lage en plain focaccia også – her er det kun olivenolje, rosmarin og havsalt som topping.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *