Jul og torsk

Jeg skal ikke tulle det til med å fortelle deg hvordan juletorsken skal lages i dag, men jeg tenkte at jeg skulle gi deg et alternativ til hvordan torsk og smaker av jul kan kombineres. Nå som torsken er på sitt aller beste bør den spises – ofte og mye! Hjemme på gutterommet er torsk også blitt en fisk som museflettene setter stor pris på, og sammen med en god rotmos går de bananas. Så dette er en rett som med hell kan serveres til hele slekta i juleselskapet når du har fått nok den fete julematen. Jeg har valgt å lage en rødvinssaus til torsken – sammen med julesmaken synes jeg det blir skikkelig godt. Vil du heller ha en enkel hvit saus eller bare smeltet smør så vil det også fungere godt. Oppskriften er til fire. 

Dette trenger du:

• 800 gram torskefilet – gjerne ryggstykket

• 1 appelsin, skåret i skiver

• Frisk ingefær – skåret i tynne skiver

• Stjerneanis

• Laurbærblad

• Sort pepper

• Olivenolje

• 600 gram kålrot kuttet i terninger

• 4-5 gulrøtter kuttet i terninger

• En kvist rosmarin

• 2-3 ss godt smør

• 1,5 dl matfløte

• 2 sjalottløk

• Finhakket gressløk

• 2 dl rødvin

• 2 dl fiskekraft (kan bruke buljong om du ikke har kraft)

• 50 gram kaldt smør i terninger

Slik gjør du det:

Start med å dele fisken i 4 like store serveringsstykker. Ha på salt i ca 10 minutter. Skull og tørk så fisken godt. 

Finn frem et ildfast fat og legg i skiver med appelsin og fordel laurbærblad, stjerneanis, sort pepper og ingefær på appelsinskiver.

Legg så på fiskebitene og ha over litt god olivenolje. Sett i ovnen og bak fisken på 150-160 grader i ca 15 minutter. Du vil at fisken flaker seg lett når du presser på den med en finger.

Ha sjalottløk i en liten gryte sammen med smør. Sauter løken til den er blank. Ha på rødvin og reduser til halv mengde. Gjør så det samme med fiskekraften. Sil så sausen og ha i gressløk og pisk inn det kalde smøret – hold varm. 

Kok gulrotbitene og kålrotbitene møre sammen med en kvist rosmarin. Når de er klare heller du av vannet og tar ut rosmarinen. Ha i fløte og smør og mos med er redskap. Smak til mosen med salt, pepper og litt saft fra en sitron. 


Finn så frem varme tallerkener. Legg opp rotmos med et stykke torsk på hver tallerken. Øs rundt rødvinssaus – SPIS! 

Håper du lar deg friste til å lage deg et torskemåltid i julestria. Ha en fin helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *