Restaurant Substans,  rustikk Michelin-stjerne

For meg er det å møte gode kokker litt som for en fotballfrelst å møte Messi eller Ronalda. Jeg blir starstrucked. Jeg tar meg selv i å se ned, stotre frem ordene og bli skjelven i knærne. Det er helt fantastisk å få lov til å spise maten til så dedikerte fagfolk og kunstnere. I forrige uke var jeg så heldig å være invitert med på et lunsjbesøk hos akkurat slike kokker på Restaurant Substans i Aarhus, DK. 

Takket være VisitDenmark skulle jeg og noen matnerdekollegaer få oppleve litt av matscenen i det som kan kalles Danmarks gastronomiske satsingsområde og matfat. 

80 % av maten som dyrkes i Danmark produseres i området rundt Aarhus. Her finner dynasti fra store industrilandskap til småprodusenter av nisjeprodukter. Det gledelige er at stadig fler produserer matvarer økologisk og driver et landbruk som er sustainable. (Eller hva det heter på norsk) 

På Restaurant Substans har Louise og René Mammen valgt å satse nesten utelukkende på økologiske råvarer – enkelt og greit fordi de er mest naturlige, smaker best og er den beste måten å bevare en sunn klode.

Jeg vet noen av dere har sett populærvitenskapelige program på anke og tenker «særlig» – greit nok det, men jeg er uenig med deg … 

Dette er hva Substans selv skriver om restauranten på sine nettsider:

Hos Substans dyrker vi det afslappede gourmetmåltid. Vi har fokus på velsmag, solidt håndværk og økologiske råvarer fra lokale producenter. 

Vi har sågar modtaget det økologiske guldmærke!

Vi elsker naturen og alle de skønne råvarer, den skænker os!

Dybest set vil vi bare gerne dele ud af vores madglæde.

Vinen på Substans er også økologisk og afslappet. Og ofte ufiltreret. Der er jo ingen grund til at tilsætte alt for mange kemikalier i vinen, når den smager bedre og sjovere uden. 

Vi har også en plads i vinkælderen, til de vine alle kender – (hvis man er mere til klassisk…)

Så kom frisk. Vi glæder os til at lave mad til jer. 

Og det er nettopp den rustikke ujålete stilen jeg elsker ved Substans. Interiøret er enkelt og rett opp og ned med klare linjer til skandinaviske design. Lyst tre, nakne bord, enkle blomster og et stearinlys. Den absurde og fantastiske kunsten av den danske kunstneren Mette Ahlgreen

Den slentrende, men informative og tilstedeværende servicen fra kokker, vinkelner og servitører. Kompliserte teknikker med gode råvarer som alikevel oppleves enkle på tallerkenen. Rene smaker. Alt man kan ønske seg når en Michelin-stjerne møter matglede og enkelhet. 

Anders Husa, min food-buddy på denne turen skriver godt om gode ting på restaurant-scenen i Skandinavia. Sjekk ut hans skriblerier om Aarhus på bloggen hans.

Vår lunsj kan du se på bildene her. 

Bakt og grillet løk

Tomater i citrus og lavendel

Surdeigsbrød og pisket smør

Puré på erter

Terte med blåskjell

Og neste gang du skal på en romantisk tur til Danmark, eller skal feire dine foreldres gullbryllup – ta en tur til Århus og opplev dette stedet. At Aarhus også er Europas kulturhovedstad i 2017, og derfor renner over av kulturelle karameller og fantastiske satsinger på mat og kultur trekker jo ikke akkurat ned. Go there, det er dejlig! 

Innlegget er skrevet i samarbeid med Visit Denmark, som også tok regningen. Ordene og meningene er mine – ellers hadde jeg ikke skrevet dette! 

1 tanke om “Restaurant Substans,  rustikk Michelin-stjerne

  1. Tilbaketråkk: Substans - andershusa

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *