En av de største gledene ved å bo i et land med tydelige skifter mellom sesongene er å spise det
naturen til en hver tid bærer frem. Akkurat nå spirer det og gror på åkrene rundt om i landet vårt.
Selv bruker mye av fritiden min til å være ute i naturen, og da jeg løp forbi et skilt med påskriften «
nypotet til salgs» ved en låve, langs kyststien i Brunlanes tidligere denne uken bare måtte jeg stoppe
og få med meg en pose av denne herligheten.
Og av potetene blir det i dag en sommerlig, lun
potetsalat. Her har jeg valgt å bytte ut den hvite dressingen med en litt syrlig vinaigrette med
honning, olje, sitron og sennep. Crunchen får du av fennikel og sukkererter . Sødme og syre fra
bringebær, og fett og salt fra den varmrøkte laksen. Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
- 300 gram varmrøkt laks, eller annen fet fisk
- 16-20 småpotet – bruk de ferske nypotetene
- 1 liten fennikel, skåret i tynne skiver
- 12-16 sukkererter, kuttet på langs
- En raus neve friske bringebær
- 1,51 dl god rapsolje
- 2 ts dijonsennep
- Noen dråper sitron
- 1 ss akasiahonning
- Salt og sort pepper
- Pepperrot
Slik gjør du det:
Start med å vaske potene godt, og kok dem i saltet med skallet på. Tar 5-10 minutter avhengig av stø
rrelsen.
Kutt fennikel i så tynne skiver du klarer. Har du mandolin bruker du det. Alternativt fungerer en god
ostehøvel ganske godt. Snitt sukkerertene i to på langs.
Bland sammen honning, olje og sennep i en bolle. Pisk det til du nesten har en kremet konsistens.
Smak til med sitronsaft, salt og nykvernet pepper. Så blander du potetene, fennikel og sukkerertene med dressingen. Bruk hendene!
Bryt opp laksen i passe biter og fordel den over salaten.
Topp med noen friske bringebær og litt revet pepperrot. Finn frem varme rundstykker eller et godt ferskt brød og nyt en digg sommersalat!