Fastelavensboller

  Vi vasser i nye og gamle tradisjoner her i Norge. De fleste med mat som sentrum av begivenheten. I dag er det tid for å bake boller og lage til bolledeig på fastelaven. 

Det er lite som frister mer og er mer populært enn fersk gjærbakst her hjemme på gutterommet. Legger du til krem med vanilje og farmors hjemmelagde bringebærsyltetøy, ja da står jubelen i taket! Hjemme hos oss er vi ekstra glad i kardemomme, så vi har i 1 ss. Vil du ha en mer nøytral bolle halverer du dosen. 

Dette trenger du:

  • 6 dl melk
  • 150 g smør
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 1⁄2 dl sukker
  • 1 ss malt kardemomme
  • 1 kg hvetemel
  • 1 stk sammenvispet egg til pensling
  • 1/3l fløte
  • 3 ss sukker
  • 1 vaniljestang
  • Farmors hjemmelagde bringebærsyltetøy 

Slik gjør du det:

Start med å sette bolledeigen. Ha mel, gjær, sukker og kardemomme i bakebollen, bland godt. Ha så i lunken melk og det smeltede smøret. Så elter du deigen i minimum 5 minutter. Dekk så til deigen og sett den på et lunt sted i 30 minutter.  

 Ha mel på kjøkkenbenken og form deigen til en lang pølse. Del pølsen i Ca 20 like leiver. Rull bollene ut uten å bruke for mye mel, og plasser dem på brett med bakepapir. Plasser bollene med godt mellomrom – for det er nå bollene skal heve.  

 Sett brettene med bollene på et lunt sted og glem dem i en times tid. Bollene skal helst heve til dobbel størrelse.  

 Pisk et egg og pensle bollene. 

  Stek dem i 8-10 minutter på 220 grader i varmluftsovn. Tiden vil avhenge av komfyren – så følg med mot slutten.  

 La bollene avkjøle seg på rist.

Pisk 1/3l fløte og ha i sukker og frø fra en vaniljestang. Pisk til ønsket konsistens på kremen.  

 Del bollene i to, ha på rikelig med krem og en skje eller to med ditt favorittsyltetøy. Her hjemme er det farmors hjemmelagde bringebærsyltetøy. Dryss til slutt over litt melis og SPIS mange fastelavensboller.  

  

 Det er tross alt det siste du skal spise på en lang stund. For du vet vel hvorfor vi feirer fastelaven … (Nå starter 40 dagers faste frem til påsken)  

  

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *