Planlegger du kveld med gutta og er lei av wienerpølse? Eller skal du ha klubb med damene, men kan ikke servere pastasalat for det gjorde Gunn forrige gang? Har du bedt svigers på besøk til helgen og svigermor gosser seg alltid over at du svir maten? Eller kanskje du bare er litt lat? Her er svarer – oster!
Ost er en keiserlig, lat nytelse. Ikke for de som lager den, men for oss som kan spise den. Ost er, enkelt sagt, fermentert melk. Ost er laget av melk, løpe og melkesyrebakterier i utgangspunktet. Det som gjør at vi nå i dag har så mange forskjellige oster er at forskjellige folk og kulturer har elsket frem sine oster og valgt forskjellige produksjonsmetoder og etterbehandling. I følge Wikipedia er det over 5000 forskjellige sorter ost i verden, og allerede i forhistorisk tid er osten beskrevet. Det startet som en konserveringsmetode for melk, som var lett å transportere (10l melk = 1 kg ost)
I Norge har vi vært særlig stolte av G35, vår kjære geitost, men saken er den at vi i 2016 har mange helt fantastiske småskalaprodusenter av kvalitetsoster som tar opp kampen med de beste franske og italienske ostene. Kraftkar fra tingvold, Fjelldronning fra Lesja, Munkeby fra munkene på Levanger, Holtefjell fra Eiker, Chevre fra Haukeli og slik kunne jeg fortsatt.
Det er ikke så ofte jeg tenker at i dag skal jeg servere oster. Ost blir som oftest en mellomrett før desserten hjemme his meg, men noen ganger synes jeg det er skikkelig digg å bare sette frem et utvalg av de ostene jeg elsker (slipper også timer med preparering) og la gjestene bare hive innpå med ost og deilig tilbehør.
Her har jeg gjort et utvalg av oster og tilbehør jeg liker å servere for mine gjester. Det er en blanding av norske og utenlandske oster, det er oster som er laget i hovedsak på ku, men også geit. Her er det faste oster, myke oster og muggoster.