Grillet entrecôte av lam

  Å gå gjennom nabolaget om dagen er en prøvelse. Folk maler, steller i hagen og vasker bilene sine, men det er ikke det værste. Det værste er lukten. Lukten av tennvæske, lukten av brent fett, lukten av kjøtt på grillen. Det er ikke det at jeg ikke liker lukten. Saken er den at jeg ELSKER lukten. Noe som fører til at jeg helst vil svi mat 24/7. 

  I dag har jeg gitt etter og dro til butikken fast bestemt på å finne noen godsaker som skulle få unngjelde flammene hjemme på terrassen min, og gjett om jeg fant godsaker. Der i ferskvaredisken lå min utvalgte – en hel entrecôte av lam, med mitt navn skrevet med store bokstaver på seg. Sammen med lammet tok jeg med meg tomater, chili, lime og hjertesalat. Og resultatet er å finne her. Dette er perfekt mat synes jeg. Den er smaksrik, sunn og ikke for tung. Den passer til vennefest, familiemiddag eller en romantisk date. Håper du gir oppskriften et forsøk,. Jeg garanterer at du ikke vil angre. Oppskriften er til 4 personer.  

 Dette trenger du:

  • Entrecôte av lam, 1 kg (funker fint med lammekotteletter eller annet egnet lammekjøtt om du ikke får tak i entrecôte)  
  • 300 gram små, smaksrike tomater 
  • ½ rød chili 
  • 1 lime 
  • 2-3 ss sukker 
  • 2 hjertesalat  
  • Salt 
  • Pepper 
  • God olivenolje 
  • Eventuelt poteter etter eget ønske om du trenger ekstra med karbohydrater    

Slik gjør du det:

Start med å legg trim kjøttet og legg det på kjøkkenbenken en god time før det skal på grillen. Det r utrolig viktig for et godt resultat når du varmebehandles kjøtt at det er temperert – med mindre du ønsker kjøttet brent på utsiden og rått inni. 

 Mens grillen blir varm og kjøttet temperert deler du hjerte salaten i to og pensler kuttsidene med god olivenolje. Bruk heller mer enn for lite olje. Ha på et dryss med maldonsalt. 

Så finner du frem ei lita gryte, deler tomatene i 4 og har dem i gryta sammen med saften av en lime, finhakket chili og sukker. Kok opp og la det koke inn til du har en fin marmelade-konsistens. Denne marmeladen er supert tilbehør til grillet kjøtt generelt og til grillet fet fisk som makrell. Ha marmeladen over i et nyvasket norgesglass – der vil den holde seg fin i en 14 dagers tid i kjøleskapet.   


 Når grillen er skikkelig varm gnir du inn kjøttet med salt og pepper, så griller du entrecôten på direkte varme, rund baut. Når du har ”svidd” kjøttet av legger du den over på indirekte varme og legger på lokket på grillen og lar kjøttet steke ferdig der. Selv bruker jeg alltid termometeret, også når jeg griller. Kjøttet er klart når det har nådd 58 grader. La så kjøttet hvile på kjøkkenbenken i minimum 10 minutter – da vil kjernetemperaturen være ca 62 grader. Det er perfekt etter min mening. Ønsker du mer eller mindre stekt kjøtt justerer du gradene opp eller ned et par hakk.   

 Hjertesalaten griller du med snittalder ned på direkte varme i 2 minutter. Snu den og legg den så over på indirekte varme i 3-4 minutter, så er den klar. 

 Så er det bare å sette alt frem og rope ”maten er klar”. Håper du lar deg friste. Ha en god og smakfull helg!   

 TIPS: lag dobbel porsjon av marmeladen – du vil ha mer av den før du vet ordet av det ! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *