No Knead Bread

20140219-190319.jpg”No Knead Bread” eller ”eltefritt grytebrød” som min bloggkollega, Hobbykokken, kaller det, har blitt et begrep som stadig dukker opp i matblogger, matartikler og blant matfolk. Hva er det med dette brødet som gjør at ALLE forsøker seg og hvor kommer det fra? Det hele startet da New York bakeren Jim Lahey bestemte seg for å lage en brød oppskrift som alle kunne lykkes med hjemme og som skulle være et fullgodt alternativ til de gode steinovnsbrødene som de goda bakerne leverte. Det finnes et utall av varianter av brødet og du kan blande inn nøtter, ost og ønskede krydderier. Poenget er en deig med mer vann enn man vanligvis bruker og lang (12-18t) hevetid. Jeg har selv forsøkt et par varianter og elsker brødet. Her får du et luftig brød med fantastisk skorpe. Om det kan yppe mot de beste surdeigsbrødene er jeg ikke overbevist om, men at det er verdt jobben er uten tvil. For dette brødet krever ikke mer 5-6 minutter med arbeid!

Grunnoppskriften på brødet er som følger:

 • 500g hvetemel
 • 1/4 ts tørrgjør
1
 • 1,5 ts salt
 • 4 dl vann20140219-190259.jpg

Alternativ oppskrift med valnøtter og honning fra bloggen ”Raus Mat»

 • 330g hvetemel
 • 60g siktet rugmel
 • ¼ ts tørrgjær
 • 50g valnøtter
 • 2 ss akasiehonning
 • 10 g salt
 • 3,5 dl vann

Start med å blande sammen alle ingrediensene i en bakebolle. Dette gjøres på under ett minutt for hånd. Det eneste viktige er at ikke det er noen store melklumper i deigen. Ha over plastfilm og glem deigen i minimum 12 timer (gjerne 18). Da skal deigen ha doblet seg i størrelse og boble og koke under plastenfolien.20140219-190309.jpg

Ha rikelig med mel på benkeplaten og hell ut deigen. Brett så deigen inn mot midten to ganger, snu deigen 90 grader og gjenta brettingen.20140219-190331.jpg

Finn så frem bakepapir og ha på rikelig med mel. Ha deigen på bakepapiret med brettene ned og sett bakebollen over og la den heve videre i 2 timer. Når det er 30 minutter igjen av hevetiden setter du ovnen på 250 grader og setter en jerngryte med lokk inn i ovnen. Etter 30 minutter tar du ut gryta og ”vipper” deigen ned i gryta ved hjelp av bakepapiret (nå skal deigen ligge med ”bretten i været”). Sett på lokket og plasser gryta i ovnen. Etter 30 minutter tar du av lokket og senker varmen til 200 grader – stek videre i 15 minutter.20140219-190319.jpg Nå er brødet ferdig i gryta og klar til avkjøling på rist.20140219-190339.jpg

Når du først har smakt dette brødet og forstått hvor uendelig lite arbeid det krever vil du bli hektet du også. Variasjonsmulighetene er uendelige og konsistensen er et eventyr. Brødet på bildet er av deigen med valnøtter og honning – perfekt til blåmuggost eller en god suppe. Før du vet ordet av det kan du kalle deg for BAKER. God helg!20140219-190346.jpg

10 tanker om “No Knead Bread

 1. Hadde det siste bildet vært med smør og brunost hadde det vært helt perfekt!!! Med sjokolademelk til!! Det enkle er det beste! 😉

 2. Hei – det ser fantastisk ut – så dette må vi forsøke. Sikkert et dumt spørsmål, men lurer på en ting – skal jerngryta smøres? Skal bakepapiret i gryta? Hvordan hindre at halve brødet blir sittende fast i gryta? Vil gjerne forstå dette med baking, men det er mannen min som er bakermesteren hjemme hos oss. 🙂 Smakfull blogg!

 3. Hei! Fikk servert et nydelig brød i selskap i går kveld. God smak og vakkert utseende. Blir glad og varm om hjertet når jeg ser hjemmebakt grytebrød. Blir jo ekstra oppløftet når det er eltefritt. For en lykke for meg som synes det er kjekt med alt som er effektivt. Oppskriften var fra deg. Takk! Nå blir det hjemmebakt brød i heimen. En stund siden sist!

 4. Hei
  Ble tipset om bloggen din av en venninne og gudskjelov for det. Den ser superfin ut. Jeg elsker å bake og ville nå prøve meg på et grytebrød. Det ble nesten flatt som en pannekake,men ikke så gæærnt på smak. Neste gang skal jeg prøve din variant og heretter kommer jeg til å bli fast leser av bloggen.:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *