Jeg innrømmer det glatt – blåskjell er virkelig en favoritt her hjemme. Rimelig – ja, grattis om du plukker dem selv, fantastisk i størrelse og smak nå på vinteren og ikke minst en råvare som er villig til å smake fantastisk uansett hva du parer den med. Jeg har valgt å lage en blåskjellrett hvor skjellene blir dampet i en Amber Ale (øl). Får du ikke tak i det så vil en ”porter” eller annen mørk øl fungere godt. Til båskjellene serverte jeg poteter stekt i andefett og en hjemmelaget aioli. Har du ikke andefett så stek potetene i hva du har for hånden. Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
- 2 nett med blåskjell
- 4 ”stenger” stangselleri, kuttet i tynne biter
- 2 store sjalottløk, kuttet i tynne ringer
- 4 hvitløksfedd, finhakket
- 4 dl amber ale eller annet mørkt øl
- 3 ss usaltet smør
- 2 ss rapsolje/olivenolje
- 1 liten neve timian
- 1 stor neve bladpersille
- poteter, kuttet i tynne staver
- 3-4 ss smør eller andefett til steking
- Salt og pepper
- Aioli
- Sitron
Slik gjør du det:
Start med å preppe alle råvarene. Vask og rens blåskjellene for ”skjegg” og urenheter. De skjellene som ikke lukker seg når du kakker på dem kaster du. (de skjellene som ikke åpner seg etter damping kastes også) Vask ut kutt alle grønnsakene og potetene.
Finn frem en stor gryte med lokk. Ha i rapsolje og sauter løk, hvitløk og stangselleri til det er blankt. (det skal ikke få farge). Ha så i blåskjellene sammen med 2 dl ølet og damp blåskjellene i 3-4 minutter. Rist på kjelen 3-4 ganger underveis. Sil så av kraften fra kjelen over i en annen kjele mens du holder blåskjellene varme i kjele nummer 1.
Ha resten av ølet (2dl) i kjelen med blåskjellkraft sammen med en liten neve finhakket timian. Kok opp og pisk inn 3-4 ss usaltet smør. Smak til med litt saft fra en sitron.
Stek poteter som du liker dem. Selv kuttet jeg potetene i tynne staver og stekte dem lenge på middels varme i rikelig med andefett. Andefett kan gjøre den enkleste potet om til en himmelsk nytelse. Andefett produseres blant annet av Holte Gård og selges i gode dagligvarebutikker.
Legg så opp blåskjell i dype, varme tallerkener og øs over øl-sjyen. Server herligheten med stekte poteter og aioli – SPIS! Håper du lar deg friste til å forsøke deg på sesongens fantastiske råvarer, enten det er torsk eller blåskjell i helgen. God helg!