Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men selv lurer januarværet meg til å planlegge turer ut til favorittsvaberget i Bambleskjærgården om dagen. Klassisk vintermat som potetsuppe, varme kjøttgryter og spicy pastaretter er heller ikke helt innenfor tankebanen når man ser mosjonistene løper i shorts og t-skjorte langs veiene her i Skien. Retten er en salat med gode ingredienser, som metter og som skal serveres lun – ikke ulikt været! Ønsker du ike å bruke byggris, som er en type ris laget av byggryn kan du bytte den ut med vanlig ris eller f.eks pastaskruer. Oppskriften er til fire.
Dette trenger du:
- 2 confiterte kylinglår (eller 2 kyllingbryst som du strimler og steker)
- 3 appelsiner (saften fra to, zest fra en og appelsinbåter fra en)
- 4-5 ss god olivenolje
- 1 pakke baby-spinat, vasket og tørket
- 1 stor rødløk, delt i to og kuttet i tynne ”ringer”
- salt og pepper
- 100 gram byggris (kokt som anvist på pakken)
- 150 gram bacon
Slik gjør du det:
Start med å lageappelsinvinaigretten. Bland sammen appelsinsaft, olivenolje og smak til med salt og pepper. Sett til side.
Vask og tørk spinaten. Kutt løk. Sprøstek bacon. Fjern skallet fra en appelsin med en skarp kniv og kutt ut fine båter. Grill ferdig confiterte kyllinglår i 10 minutter i ovnen – ca 200 grader med varmluft og grill element siste 5 minutter. Plukk brystene. Kok byggrisen som anvist på pakken og la den avkjøles litt.
Så er det bare å lage salaten – bland spinat, rødløk og byggris. Bland så inn appelsinvinaigretten. Ha salaten over i dype tallerkener (som på bildet) og ha på kylling, bacon og appelsinbåter – SPIS!
Håper dette kan være til inspirasjon og at du forsøker deg på en januar-salat!