Makrellen er her!

DSC_6959Har du kommet i «skade» for å kaste et fiskesnøre over rekka langs Telemarkskysten de siste ukene er sjansen stor for at du har fått dagens råvare på kroken. Både i aviser og på sosiale medier kommer fiskeskrønene på løpende bånd om at båter blir fylt med makrell. Makrellen er en feit, hvit fisk som er på sitt beste nå på sommeren, særlig om du lykkes i å få fatt på småmakrellen, pir. Den er litt mindre feit og passer perfekt i panna eller på grillen i sommervarmen.DSC_6932 Fordi makrellen er ganske feit synes jeg det er viktig at man serverer den sammen med tilbehør som har litt syre som kan rense opp og gi retten det løftet som denne fantastiske råvaren fortjener. Jeg har valgt å lage en lun potetsalat med både sitron og sennep som passer godt.DSC_6936 I tillegg har jeg grillet noen sitroner som løftet det hele. Er du en landkrabbe som slett ikke liker å fiske så ikke fortvil – det er fersk makrell i de fleste fiskedisker om dagen. Oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du:

 • 8 makrellfileter
 • Seterrømme
 • 2 sitroner
 • 600 gram nypoteter, kokt i terninger
 • 20 vårløk (4 til potetsalaten, resten kokt og servert som på bildet)
 • En pakke med bladpersille
 • 1 ss honning (akasia)
 • 2 ss dijonsennep
 • 3 ss god olivenolje eller kaldpresset rapsolje
 • Salt og nykvernet pepper
 • 2 ss sitronsaftDSC_9334

Slik gjør du det:DSC_6930

Har du fisket makrellen selv så rens og fileter den. Skinnet skal være på. Eller du kan be fiskehandleren gjøre jobben om du kjøper fisken. Lag noen snitt på skinnsiden, ha på salt og pepper, en klunk olje og stek fisken med skinnsiden ned i en varm grillpanne (eller bruk grillen). Målet er sprøstekt skinn!DSC_6935

Vask nypotetene, del dem i terninger (2×2 cm) og kok dem møre i saltet vann. Hell av vannet og la potetene bli litt avkjølt. Mens potetene gjør seg selv blander du honning, dijonsennep, sitronsaft og olje. Rør godt og smak til med salt og pepper. Ha så potetene i dressingen sammen med finhakket bladpersille og finsnittet vårløk og vend det forsiktig inn.DSC_6937

Kok de resterende vårløkene i saltet vann i 3-4 minutter og grill noen sitronskiver.DSC_6945

Så er det bare å legge opp den stekte makrellen sammen med vårløk, potetsalat, grillede sitronskiver og en litt seterrømme – SPIS! For meg er dette sommer. Håper du lar deg friste og serverer makrell til noen som du synes fortjener et herremåltid. God sommer videre!

Følg meg gjerne på Instagram @larsspiser og på FACEBOOK

2 tanker om “Makrellen er her!

 1. Hei Lars.
  På noen få dager er jeg blitt blodfan av bloggen din. Så herlig blogg
  Makrelloppskriften står herved på fredagsmenyen. Dagens var allerede under utarbeidelse, hjemmelaget hamburger m/coleskaw og stekte poteter, mens morgendagens nytes på Tollboden i Kragerø der Jo Nesbø underholder oss.
  Takk for super blogg:-)

  Lisa

  • Hei Lisa, og takk for superhyggelig melding! Ingenting er gøyere enn at noen der ute (les:deg) liker skribleriene mine. Kos deg med både burger og makrell! nb – ble litt misunnelig på #tollboden #nesbø – kanskje jeg må nye litt Kragerø jeg også 🙂 God sommer videre! mvh larsspiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *