For en fantastisk sommervær vi er velsignet med i Telemark i om dagen. Man må jo bare juble, bade og la seg grille i solskinnet. Museflettene og jeg har hatt en lat uke hvor vi har vært turister i eget fylke med besøk til både strender, skog og fjelltopper, og mellom slagene har vi rastet og spist. På vei hjem fra Gautefall denne uken stoppet vi og provianterte litt hos Holte Gård. Så i dag har jeg tenkt å gi deg et tips på hvordan du kan servere Norges beste kylling. Her er det fet saus, syrlig kål og saftig kyllingkjøtt i skjønn forening. Jeg serverer dette med saltbakte amadine-poteter.
Dette trenger du:
- 4 kyllingfilet (helst fra Holte Gård eller Stange, og MED skinn)
- 1 sommerkål
- 2 grønne syrlige epler
- 2 fedd hvitløk
- 1 beger seterrømme eller creme fraish
- 100 gram gorgonzola eller annen blåmuggost
- litt kyllingbuljong (1 terning eller 1 ss)
- amadinepoteter
- 1/2 kg salt per liter vann
- 2 ss eplesidereddik
- salt og pepper
- sitron
- rapsolje/olivenolje/smør
Saltbakte poteter. Kok opp saltet vann (oppskriften er riktig – det så mye salt som skal til) Ha i potetene og la dem koke seg møre, ca 15 mimutter. Hel av vannet og la potetene dampe seg tørre.
Eple & sommerkål: Rens sommerkålen og del den i ”båter”. Kutt eplene i staver. Ha godt smør og litt rapsolje i en ren panne og la kål og eple få sautert seg sammen med 2 delte hvitløksfedd. Ha i eplesidereddikk og smak til med litt salt og pepper. Hold varmt.
Saus: Ha rømme eller creme fraish i en liten gryte sammen med blåmuggosten og kyllingbuljongen. Varm opp til kokepunktet, rør rundt av og til og hold varmt. Smak til med pepper og litt sitron.
Grillet kyllingfilet. Gni filetene inn med salt og pepper. Grill dem på direkte varme med skinnet ned til du har fått en fin stekeskorpe. Snu fileten og gi den 2-3 minutter på andre siden. Legg så filetene over på indirekte varme, ha på lokk og la kyllingen ”hvile” seg inn i 7-8 minutter.
Server det kyllingen sammen med de saltbakte potetene, den syrlige eple- og kålsalaten og den pikante og salte sausen – SPIS!
Dette er sommermat som sitter etter en lat dag i hengekøya med en bok. God ferie!
Utrolig godt tilbehør, og veldig bra å få nye ideer, de fleste av oss går i samme tralten 🙂
Hei Birte, så fint du likte tilbehøret – deilig med en annen fri på
Kyllingen i blandt 🙂 mvh larsspiser
Hei Lars, dette så deilig ut 🙂
Har du kanskje et drikkeforslag? Skal ha en Riesling Tröcken til salmaforrett, fungerer kanskje den videre i denne retten også? Tror nemlig ikke vi «klarer» å drikke to flasker vin til middagen.
Hei! Rieslingen vil fungere godt også til hovedretten. Kos dere ! Mathilsen larsspiser