Hva er egentlig Norges nasjonalrett? Er det fårikål, lapskaus eller rømmegrøt? Når man ser på hva vi faktisk velger å spise gjennom årets uker så er det fristende å si at nasjonalretten er PIZZA. Dette er på ingen måte noe innlegg i en mat-politisk kamp, men mer en hyllest til denne herlige retten som så mange av oss elsker. Selv synes jeg det beste med pizza er at man kan ta den til alle verdens smaks-hjørner, man kan fylle på med akkurat det man foretrekker og (nesten) alltid er det en høydare. I dag har jeg valgt å lage to sommerlige varianter. Oppskriftene er ikke ment som absolutte sannheter, men mer som en inspirasjon til å sjekke ut våre egne råvarefavoritter og forske frem sommersmaker på denne italienske deig- og ostesaken.
Begge oppskriftene er av typen ”pizza-bianco”. Det vil si uten tomatsaus. Jeg har brukt creme fraish som ”smøring” under fyllet. Det er supert. Begge pizzaene lagde jeg som porsjonspizzaer og målene er ikke eksakte – så forsøk deg frem. Har du en skiferhelle eller pizzastein til grillen din er disse porsjonspizzaene perfekte å steke på grillen.
Dette trenger du og slik gjør du det:
Asparges-pizza
- Grønne, ferske asparges
- Pinjekjerner
- Pesto
- Mozzarella
- Parmesan
- Gode modne småtomater
- Creme fraish
- Pizzadeig (juks og kjøp ferdig eller lag den du kan)
Kjevle ut deigen tynt. Ha på en raus ss creme fraish og revet mozzerella. Bruk en ostehøvel og lag tynne strimler av aspargesen, men bevar toppen hel – det blir penest. Legg på aspargesen sammen med tomater og strø over litt revet parmesan. Når pizzaen er ferdig stekt (hos meg er det ca 8 minutter på 275 grader i varmluft) strør du over litt ristede pinjekjerner og litt pesto. Pynt med frisk basilikum.
Reke-pizza
Kjevle ut deigen tynt. Ha på creme fraish og smør ut som om det var en tomatsaus. Dryss over litt mozzarella. Ikke bli for raus med mozzarellaen – husk du skal ha både chevrè og parmesan på også. Så kutter du fennikelen i tynne skiver (jeg bruker ostehøvelen) og ha den på pizzaen sammen med chevrè og parmesan. Sett pizzaen inn i ovnen og stek den nesten ferdig. Når det gjenstår 1 minutt har du på de ferske rekene og lar de få lune seg på pizzaen siste minuttet. Dryss til slutt over litt fersk dill og SPIS.
Håper disse oppskriftene inspirerer deg til å utforske pizzabakingen. Ha en strålende sommerhelg!
FØLG MEG PÅ FACEBOOK og INSTAGRAM @larsspiser
Bruker du pizzastein for å få bunnen så fin?
Akkurat denne var det bare vanlig stekeplate, men jeg foretrekker steinplate – må kjøpe ny 🙂