Har du det slik at du bare MÅ ha noe spesielt noen ganger? Jeg er virkelig ”plaget” av fysing, og for en glede det da er å tilfredsstille fysingen. Her om dagen så var det blåskjell som festet seg i hjernebarken og da var det blåskjell som endte opp på kjøkkenet. Det fine med blåskjell er at det er en av de fineste ingrediensene vi har tilgang på fersk på vinteren, samtidig er det en av de rimeligste råvarene – hurra!
Blåskjell er fint å bruke til mye. Særlig bruker jeg blåskjellkraft som base i fiskesupper, men i dag har jeg laget en thai-inspirert blåskjellgryte med kokosmelk, chili, ingefær og lime. Sjekk den ut hjemme hos deg! Dette er en veldig enkel rett å lykkes med og jeg oppfordrer herved alle menn å koke dette og samtidig gjøre stas på damene i anledning kvinnedagen. Oppskriften er til 2 personer – som hovedrett eller til 4 som forrett.
Dette trenger du:
- 1 nett blåskjell (1 kg)
- 1 ss finhakket ingefær
- 1 finhakket rød chili
- 2-3 fedd hvitløk, finhakket
- 1 bunt vårløk i tynne skiver
- Saften av ½ lime
- 1 dl syrlig eplejuice eller tørr hvitvin – kan sløyfes
- 1 ss fish-sauce
- 1 boks kokosmelk
- 1 raus neve med grovhakket koriander
- nøytral olje (raps/solsikke)
Slik gjør du det:
Start med å sautere hvitløk, vårløk, chili og ingefær i olje 2-3 minutter. Ha i vinen og la alkoholen koke ut. Sett så varmen i taket og ha i (rensede) blåskjell og kokosmelk – rør godt rundt. Ha på lokk og la blåskjellene koke i 2-3 minutter til alle skjellene har åpnet seg. Ha på limejuice, fish-sauce, koriander og litt zest fra lime`n – SPIS!
HUSK: De blåskjellene som ikke lukker seg før koking skal kastes, mens de blåskjellene som ikke åpner seg etter koking skal kastes!
Håper du benytter kvinnedagen til å feire eller la deg feires, og at det blir noe godt i grytene hjemme hos deg. God helg!
Forferdelig diskriminerende og irriterende innlegg for oss som ikke tåler blåskjell! *hmpfh* :/
hahaha – Grattis med dagen, samma hva 😉
Høres godt ut, må prøve 🙂
Men:
«..mens de blåskjellene som ikke åpner seg etter koking skal kastes!»
Klar advarsel her! Men, hvorfor det? Alle sier dette, men ingen har en forklaring. Har du?
Denne karen er helt uenig, men jeg aner ikke hva som er rett:
http://www.abc.net.au/science/articles/2008/10/29/2404364.htm
Hei Anders!
Makan, komme her med interessante artikler – gøy! Jeg vet virkelig ikke selv, annet enn at jeg alltid har hørt at skjell som ikke åpner seg er «gone bad» og ikke skal spises. Skal lese artikelen NÅ 🙂 mvh Larsspiser
Takk for nok en digg oppskrift, Lars! Denne bloggen seiler opp til å bli en favoritt 🙂
/Sigrid 🙂
Så herlig, Sigrid – takk 🙂
Skal lage blåskjell nå, og kom over denne bloggn, Kjempebra artikkel om skjell som ikke åpner seg. Fram med kniven- slutt å kast!