Som oftest når jeg lager mat her hjemme så blir det mye råvarer fra det øvre prisleie, og jeg har lurt litt på hvorfor det har blitt slik. Etter en kjapp gjennomgang av mine hyllemeter med kokebøker og av innleggene på bloggen min ser jeg at det er mye loin, indrefilet, salma, lam, kalv, trøffel, osv… Så inspirasjonskildene mine er fulle av dyre råvarer. Det andre som slår meg er at mange av disse dyrere råvarene trenger kort varmebehandling og derfor er foretrukket – det går jo så mye fortere å få maten på bordet. I dag har jeg derfor tatt et oppgjør (det varer neppe lenge) med dette og tatt for meg det rimeligste kjøttstykke jeg fant i kjøttdisken – røkt svineknoke. Og hold ut med meg nå, for dette vil du elske. Du trenger bare litt bedre tid enn vanlig, ellers lager retten seg nesten selv. Helt perfekt for lommeboka i februar, perfekt for folk som ligger på sofaen med lungebetennelse (som meg) og for deg som bare vil ha skikkelig husmannskost på bordet. Oppskriften er min versjon av Tom Victor Gausdals oppskrift i den flotte kokeboken «MER» som er oppfølgeren til «MAT og DRIKKE». Begge bøkene har han gitt ut sammen med Ole Martin Alfsen.
Til dette ville jeg valgt en fruktig og god Ripasso om du vil ha rødvin. Selv ville jeg gått for en skikkelig god riesling med noe sødme og mye friskhet. Denne salte og litt fete retten krever det. Oppskriften er som vanlig til 4 personer.
Dette trenger du:
- 2 røkte svineknoker på 1-1,3 kg hver (mye fett og bein) Du kan også bruke lettsaltede eller ferske svineknoker i denne retten, men jeg fortrekker røkte.
- 1 gulrot
- ½ purre
- 2 fedd hvitløk
- 1 persillerot
- ½ kålrot
- 2-3 dl hønsebuljong eller grønnsaksbulljong
- 2 dl fløte
- 2-3 ss usaltet smør
- 2 dl rødvin
- 2 ss grov dijonsennep
- 2 ts honning
- 4-5 ss rapsolje eller annen nøytral olje
- salt og pepper
Slik gjør du det:
Start med å ha svineknokene i en kjele og dekk dem med vann. Kok opp og la knokene trekke på ca 90 grader i 2-3 timer, avhengig av størrelse. De er klare når kjøttet løsner lett fra beinet. Legg knokene på benken å la de avgjøle seg noe. Plukk dem og del kjøttet i store naturlige biter med hendene. Selv liker jeg å fjerne det meste av fettet. Legg kjøttet i en lang panne og stek det i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter før servering.
Rotmos: Del alle grønnsakene i små terninger og kok dem møre i vann. Hell av vannet og ha i buljong, fløte og smør. Mos dette sammen med en stavmikser og smak til med salt og sort pepper – hold varmt.
Saus: Kok inn 2 dl rødvin til du sitter igjen med 2-3 ss sirup. Bland inn sennep, honning og olje. Smak til slutt til med salt og sort pepper.
Så gjenstår bare å legge opp rotmos, kjøtt og rødvinssaus på tallerkenen. Pynt med litt frisk timian og en liten stråle god rapsolje om du har – SPIS! Håper du lar deg friste av dette og gir billige råvarer en sjanse. Jeg tror ikke du vil angre.
Velkommen til å følge bloggen min på FACEBOOK og «larsspiser» på Instagram
Ser bra ut og skal prøves!!
Ikke så vant til å bruke røkt svineknoke så er spent på resultatet
Liker at også beveger deg på litt god gammel rustikk mat med din vri!
Stå på=)
Hei PJ!
Takk for trivelig kommentar 🙂 Man skal ikke kimse av gamle slagere! Mvh larsspiser
Dette var deilig, litt fort i svingen skal det jo gå slik at det ble både smør og fløte i sausen:)) Men man lærer av sine feil, så neste gang blir det 100%. Og selvfølgelig var det deilig med en Ripasso inntil. Følger med hver uke:))