Vintersalat

Jeg vet det. Det er på grensen til lumpent å i det hele tatt ha to hele sider om mat og vin når hele Norge nettopp har bestemt seg for å slanke seg, trene mer og leve et sunnere liv, men fortvil ikke! Både Mads og undertegnede tar dette meget alvorlig og mener begge to at det slett ikke er noe motsetningsforhold i det å leve sunt og det å nyte livets gleder, mat og drikke. Mads har funnet frem til viner med lavt alkohol- og sukkerinnhold og jeg følger opp med en rett som vil passe godt til en av hans anbefalninger i dag, Estreia Loureiro Vinho Verde.

Jeg vet det er januar og at salat kanskje høres litt vel tynt ut på menyen, men selv mener jeg at denne salaten har det som skal til for å både gi metthetsfølelse, glede i munnen og muliggjøre at nyttårsforsettet ikke ryker. Crispy baby-spinat og reddik, lune salte poteter, fet og deilig røkt fisk og en syrlig dressing som binder det hele sammen. Oppskriften er til 2.

Dette trenger du:

 • 150 gram varmrøkt pepper-makrell
 • 2 rause never babyspinat
 • 3 store mandelpoter
 • 4 vårløk
 • 3-4 reddiker
 • 1 ss kapers
 • 3 ss olivenolje
 • 2 ss hvitvinseddik
 • 1-2 ts dijon-sennep
 • 1 fedd hvitløk
 • litt zest fra en sitron
 • salt & pepper

Start med å koke opp godt saltet vann. Ha i mandelpotetene med skal og kok dem passe møre. Hell av vannet og legg potetene til side til de har blitt noe avkjølt. Det er bare fint om de er lune når du serverer salaten. Del potetene i litt grove biter før du blander den i salaten.

Så lager du dressingen. Ha sennep, olivenolje, hvitvinseddik i en bolle. Pisk det hele sammen til en majonesaktig konsistens. Så blander du i kapers, finhakket hvitløk og litt zest fra en sitron. Smak til med salt og sort pepper. Sett tilside.

Vask spinaten. Babyspinat har så små bald at det er fint å bruke dem hele i salaten. Finn frem en stor bolle og bland spinaten sammen med potetene, vårløk og tynnskåret reddik. Legg opp salaten på to tallerkener. Avslutt med å bryte makrellen i passende biter og legg dem over salaten. Tilslutt bruker du en skje til å fordele dressingen over det hele – SPIS!

Jeg innrømmer glatt at jeg ikke er den som drømmer om salat hver fredag, men samtidig må jeg bare innrømme at dette smakte både meg og min gjest utrolig godt. Etter utallelige forspisninger gjennom desember var det deilig å spise noe som traff andre smaksløker enn julematen gjør. At det i tillegg er en rimelig rett og at nyttårsforsettet fremdeles står ved lag er jo heller ikke å forakte.

Ha en strålende helg, og et godt nytt mat-år!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *