Confitert Salma

En av de finalistene i årets SALMACHEF er Frank Bruarøy fra region vest. Frank har laget en rett hvor salmalaksen er varmebehandlet på svak varme (50 grader) i ovn, 20 minutter, «nedsunket» i brunet smør. Før du avskriver denne fremgansmåten, PRØV DET!

Sammen med laksen er det en smørsaus med lakserogn og blomkål i flere varianter. Faktisk så mange varianter at jeg glemte å legge opp BLOMKÅLSKUMMET i farten – men det husker sikker du siden jeg nevner det spesielt her (ler).

Er du i nærheten av Oslo 15.september så møt opp på Matstreif/rådhusplassen og følg finalistenes kamp om en førsteplassen. Jeg (og Hellstrøm, Ingerid og Ole Martin Alfsen) kommer!

Selv spiste jeg dette på en mandag mellom lekser og fotballtrening for museflettene – jeg anbefaler at du velger en litt mer passende anledning…

Dette tremper du:

 • 2 stk SALMA
 • 1 stk lakserogn
 • 1 potte erter karse
 • 1 pose selskapserter
 • 2 stk blomkål
 • 1 stk kepa løk
 • 1 stk sitron
 • 1 liter H-melk
 • 1 liter fløte
 • 1 kg Tine usaltet meierismør
 • litt hel pepper
 • litt lauverblad
 • 1,5 dl hvitvin

Slik gjør du det:

1. Brunet smør med laks: et halvt kilo smør settes over i en kjele for å klareres og brunes. siles og settes til side.

2. laksen skjæres opp i porsjons stykker og legges i en ild-fast form dekket med det brunede smøret.bakes pa 50 grader til en kjerne temperatur pa 39 grader (dette tar ca 20min).

3. smør og vin saus: Skrell og skjer løken i grove biter og ha de i en kjele med hvitvin, 3 hele pepper korn og et halvt lauverblad, reduser dette til 1/3del. Sil av løken og pisk inn en god del kaldt smør i små terninger,ved servering røres en god del lakse rogn inn i sausen.

4. Blomkål i variasjon: De fineste bladene, bukettene pluss stilkene på blomkålen settes til side i isvann. Resten av blomkalen has i en kjele med halvparten fløte og halvparten melk, dette kokes opp og litt av blomkål fløte/melken tas av for å kunne brukes som skum seinere. Når blomkålen er blitt mør siles den og kjøres til puree med litt av blomkål-melken og 3 ss smør til en jevn og smidig puree, smakes til med salt. Bukkettene stekes sprø og gylden i smør ved servering. smake til med salt. Stilkene pa blomkålen skjæres i tynne skiver på mandolin og marineres i oliven olje og sitron og litt salt ved servering; Blomkål melken varmes opp til ca 70grader og skummes opp med stavmikser når retten skal annrettes. Små delikate blomkål blader brukes som sprø garnityr for og gi retten ekstra dypde.

5. Erter: Frosne selskapserter, blansjeres i lett saltet vann med smør under servering, erte-spirer deles fint opp og legges i isvann for å bli sprø.

Anretning:
Laksen tas ut av det brunede smøret og pensles med sitron og drysses forsiktig med maldon salt og tørkes på papir. Blomkål pureen legges som en stripe over tallerken, laksen legges midt på, stilkene legges tilfeligvis rundt i pureen, ogsa de ristede blomkål bukkettene, blomkål skummet skummes opp med stav mikser og legges rundt om, sausen helles over laksen midt pa tallerken, blomkål blader legges oppå der igjen, ertene og spirene legges naturlig rundt om pa tallerken

4 tanker om “Confitert Salma

 1. Dette så artig ut:)
  Det hadde også vært godt med ertepure i stede, og bare stekt blomkål i skiver, slike du forklarte. Ikke for å kritisere, men personlig er jeg ikke så fæn av hele erter til slik «gourmet» mat. Det tok veldig fokus på tallerken, og det smaker heller ikke så mye av frosne erter i hel form. Men dette er min mening.
  Det var uannsett en kul måte og tilbrede laks på! må prøves 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *