Tallerkenstekt laks

Retten jeg presenterer i dag er en av finaleoppskriftene i årets Salmachef. Salmachef er en oppskrift for oss hobbykokker om å levere den beste oppskriften med Salmalaks som hovedingrediens. Oppskriften er innsendt av Ruth Rørvik – grattis med finaleplassen!

Den enkle, men alikevel meget gode retten vil jeg gjerne dele med deg. I denne retten blir laksen skånsomt varmebehandlet ved hjelp av en svært varm tallerken, og får en nydelig konsistens og smak. Sammen med det asiatiske tilbehøret er dette en fin forrett til 4 eller sunn kveldskos til 2. At Mads i tillegg har funnet frem Topf Riesling Strasserthal 2011 gjør jo heller ikke noe –  den vil være en finfin match til denne retten.

Dette trenger du:

  • 400 gram salmalaks
  • 1/3 mango, skjært i små terninger
  • en god neve frisk koriander
  • saften av 1/2  lime
  • 2 dl Creme Fraiche
  • ca 2 ss Mango Chutney
  • ca 0,5 ss Sweet Chilisaus
  • ca 0,5 ts sucker

Slik gjør du det:

Mango:

Start med å skjær av skinnet på mangoen, og del mangokjøttet opp i små terninger.

Chutney-dipp:

Ta 2 dl med creme fraiche, rør dette så det blir mykt. Tilsett 2 ss mango chutney – jeg brukte en “hot” type. Rør inn ½ ss sweet chilisaus og smak til med saft av lime og en klype sukker, for å forsterke de andre smakene. Det er faktisk ikke nødvendig å tilsette salt og pepper i denne dippen.

Salmalaksen:

Finn frem en ren fjøl og din skarpeste kniv. Skjær skiver av laksen, ca 2 mm tykke. Legg til side. Varm så et stort fat eller 4 tallerkener som tåler varme i stekeovenen eller i et vannbad. Legg de tynne skivene med laks pent utover tallerkenen, gjerne helt inntil hverandre, men ikke oppå hverandre. Poenget er at de skal bli skånsomt varmebehandlet av varmen fra tallerkenen.

Tilslutt strør du mangoterningene over laksen, press over litt lime, dryss over koriander og dander med chutney-dippen. Rasp tilslutt over litt skal av en (vasket) lime – SPIS.

Denne retten er på bordet i løpet av 10-15 minutter og i magen før du vet ordet av det – ENJOY!

3 tanker om “Tallerkenstekt laks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *