skalldyrsalat

I dag har laget litt mat etter å ha lest en artikkel om Champagne av Mads Endresen. Champagne passer til alt – nesten. Likevel er det noe med lett mat til boblende drikke som er helt spesielt godt, og da særlig skalldyr. Siden det bare er dager til 17.mai har jeg laget en salat i dag som kan være et godt alternativ til lapskausen og pølsene på Nasjonaldagen. At skalldyrsalaten også  gjør det lettere å puste i bunaden (du har glemt å legge ut i livet) trekker vel heller ikke ned?! Oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du:

 • 400-500 gram ferdig renset, rå skalldyr. Her kan du bestemme selv hva du liker best. Det viktigste er at skalldyrene ikke er varmebehandlet på forhånd. Selv brukte jeg kamskjell og scampi.
 • 2-3 fedd hvitløk
 • olje og smør til steking
 • 1,5 beger Creme Fraish
 • Pepperrot, ca 1 ”tommelfinger”
 • 1 Sitron
 •  2 avokado
 • Salt & pepper
 • Blandet salat – jeg brukte ruccola, spirer, friseesalat og litt dill.

Slik gjør du det:

Start med avokadokremen. Ha et beger Creme fraish i en bolle sammen med saften av ½ sitron, litt revet pepperrot, salt og pepper – bland godt.

Så deler du avokadoen i 2, fjerner steinen og løfter ut kjøttet av skallet med en skje.

Kutt avokadoen i små terninger og bland det sammen med resten – sett kjølig til servering.

Så skalldyrene – start med å rense dem, tine dem eller drepe dem – kommer an på hva du har for hånden. Tørk dem så og ha på litt salt og sort nykvernet pepper.

Stek dem i en varm panne med en olje. Etter 1 minutt har du i 3 ss med usaltet smør og noen grovkuttede fedd hvitløk. Har du en estragonkvast så ha det i panna sammen med resten. Det kan nok virke som om det er i overkant mye smør, men ikke fortvil. Smøret skal du ha over salaten ved servering – det gjør susen. Når skalldyrene har fått nok varme – ca 3 minutter er nok – løfter du dem over på et kjøkkenhåndkle.

Salaten vasker du og tørker skikkelig i en salatslynge eller i et rent kjøkkenhåndkle. Ha den så i en stor bolle. Press over litt saft fra en sitron og ha over en klunk god olivenolje. Til slutt har du på en klype med maldonsalt. Bland det lett så olje/sitron dekker salaten.

Så er det bare å legge det hele opp på kalde tallerkener. Start med avokadokremen i senter på tallerkenen, ha på en raus neve salat og dryss over skalldyr. Tilslutt øser du over litt av det aromatiske smøret som skalldyrene har surret i – SPIS. Til dette kan du gjerne servere godt brød og et glass med ønskede bobler. Ha en strålende dag!

6 tanker om “skalldyrsalat

 1. Næmmen Lars dah! Dette er laget til de sarte ganene til TA’s lesere håper jeg? For dette var ikke ditt sprelske vante deg synes jeg! Når jeg leste hummersalat og Lars så tenkte jeg skarpe syrlige smaker; chili og estragon og beurre noisette og sjalottløk – evt en spenstig hjemmelaget aioli med ett hint av bourbonvanilje for å trekke ut sødmen fra sjømaten. Eller no.

  Men bevares; det ser deilig ut bortsett fra den grønne kremen under salaten som jeg egentlig ikke helt skjønte. Det ser deilig og veldig TRYGT ut 😉

 2. Ler – og ja, du har rett! Denne oppskriften skal treffe bredt! Din beskrivelse av din «drømnesalat» fikk meg til å få lyst til å lage en salat til :))

  • Hei Silje, og takk for skryt – det funker alltid på meg 🙂
   Jeg bruker i hovedsak et Nikon D7000 med 50mm f1.4 eller 60mm f2.8. Bildene i dette innlegget er tatt med 60mm.
   Bruker også et Fujifilm X10 (kompaktkamera) 28-128mm f 2.0-2.8 når jeg er på farten og ikke orker å drasse på linser og div. X10’n er helt super 🙂 Alt godt, Lars

 3. Dette er godt Lars, passer perfekt som lunchrett også. Kutter man ut Creme Freaiche og kniper inn på oljen så er det supert sånn før bikinisesongen starter.

Det er stengt for kommentarer.