skien, en søndag i april

Museflettene og jeg stortrives i Skien. Museflettene har optimal skolevei, fine museflettevenner, besteforeldre som rusler forbi daglig, kort vei til speider og svømming. Selv har jeg en meningsfull og spennende jobb på Borgestadklinikken, har sangoppdrag og får lov til å skrive artikler om det jeg brenner for i Telemarksavisa (TA). Venner og bekjente fra 40 år tilbake i tid, nye vennskap og naboer som smiler over hekken.

Vi er velsignet med et fantastisk kulturliv her i Skien (eller skal jeg si Grenland – som er stripen fra Siljan-Skien-Porsgrunn-Brevik-Langesund). Teater Ibsen produserer igjen og igjen spennende og utfordrende stykker, Ibsenhuset, Parkbiografen, Lundetangen pub og Kafè K tar i mot det som kan krype og gå av artister, fra pop, klassisk, jazz, elektonica, blues, bluegrass, rock og folkemusikk. Jazzforeningen vår SKIENJAZZDRAGET (hvor undertegnede er aktiv i styret) sørger for at savnet av storbyen ikke savnes konstant. Lurer du på noe om GRENLAND finner du det HER

Også på restaurantfronten har det skjedd noe de siste årene. Særlig er det Jacob & Gabriell i Skien og FriiseBrygga i Porsgrunn som leverer – får du ikke bord her så spis hjemme! Råvaretilgangen er super. Lokale kjøpemenn som Meny Saga, Langesund Fisk og «asia-butikker» sørger for at det er mulig å koke det beste av det beste når tiden strekker til. 

Vi har direkte tilgang på fantastiske tur-muligheter i skog, hei, fjell og ved fjorden. Fritidsparken i Skien er et eventyr for museflettene og gamle gubber som foretrekker lange, hete samtaler i badstua.

Menigheter, kirker, idrettslag og korps flyter over av frivillige som legger ned mengder av energi og positivitet for seg, sine og lokalmiljøet.

En ting som slo meg til stadighet etter at jeg flyttet tilbake til Skien etter 11 år i hovedstaden var at folk er usedvanlig TRIVELIGE her hjemme. Her hilser kassadama i butikken, mekanikeren på bilverkstedet smiler godlynt når du har kræsja, du kan still klokka etter Ove Mellingen (redaktøren for lokalavisen – følg Ove på Twitter) når han hver dag går til jobben fra Gulset mens han smiler og vinker, trenger du en rørlegger så kommer han når du ringer. Grenland – rett og slett skikkelig trivelig, men pent – sorry! Sender en stor takk til byplanleggere, gårdeiere og vinskeive arkitekter for de mange «perlene» dere har gitt oss… (ler oppgitt)

Da jeg i går skulle lufte mitt nye Fuji X10 fikk jeg nesten litt sjokk da jeg kom hjem og lastet bildene over på mac`n. Søndagsturen en formiddag i Skien fortalte at vi har ikke noe sentrum. Byen er støvsugd for folk og aktivitet. To tredjedeler av sentrumslokalene står tomme. Mulighetene for å få seg en kaffe og kakestykke er begrenset til et sted – Takk til Tullis for muligheten, men det er tassent at det kun er 1 sted.

Jaja – glsd i Skien og Grenland jeg. Mye flott – mye av det viktigste er på plass, men vakkert er det ikke og bylivet er i beste fall dødt.

I det hele tatt er Skien og Grenland et herlig sted å bo, la barna vokse opp og leve dagene, men VAKKERT er det ikke her… Jeg vet at en del Porsgrunnsfolk lever i den villfarelsen at det er pent i Porsgrunn, men dette er folk som er fullstendig blendet av patroitisme. Skiensfolk har nok rett og slett innsett virkeligheten – her er det trivelig, men ikke pent!

Hva er det Fredrikstad, Drammen, Kristiansand og andre byer gjør som vi ikke får til i Grenland? Hva skal til for å blåse liv i bykjernen? Det kan umulig bare være kjøpesenterene sin skyld? Har du lysende ideer – skriv en kommentar!

11 tanker om “skien, en søndag i april

 1. Som jeg har foreslått med jevne mellomrom opp gjenom årene;
  GLASSTAK over gågatepartiene i Henrik Ibsensgt. og Telemarksgata.
  Da vil det bli et slags «Kjøpesenter» i sentrum, og det er jo tydligvis kun det som trekker folk.
  Dette glasstaket bør da monteres i bygårdenes takhøyde.
  Dyrt, ja, men jeg tror det er en lønnsom investering på sikt.

  • alle ideer har sin verdi – denne virket både dyr og noe utfordrende rent arkitektonisk. Vil jo gjerne at det skal være vakkert også… 🙂

 2. Jeg er så enig i det du skriver, Lars! Skien er en super by å vokse opp og bo i, og den har alle muligheter til å bli pulserende! Hva med å legge både bibliotek og kino ned til Arkaden? Og hva med å ha opptil flere kafeer liggende i samme bygg, i tillegg til en butikk eller fem som tilbyr noe mer og noe annet enn kjedebutikkene?
  Jeg har tro på på å satse på nisjebutikkene i sentrum! Og kunst! Kultur! Hva med å ha intimkonserter for små og større her og der på det som kunne ha blitt byens ulike scener, ute og inne?
  Eller hva med å se for seg «bryggekanten» eller «strandkanten» på Klosterøya som vender mot Bakkestranda: kan vi tenke oss at dette kan bli en del av byens «strandpromenade», der man kan dumpe inn på den ene kafeen etter den andre baren, for så å teste sjokoladen i SJoas Sjokoladefabrikk (vil du flytte tilbake om det blir mer pulserende??) Nettopp her kan vi nyte flotte solnedganghimler når sommerkveldene kommer sent… jeg kan godt sitte der og ha det greit, kjenner jeg!
  Du skriver at byen vår ikke er så vakker. Det er jeg enig i – til dels. Når vi tenker på bygningene er jeg enig. Når vi tenker på de to flotte vannspeilene våre, er jeg uenig. Vi har alle muligheter til å ha en vakker by! VI må bare få det fram. Jeg tror på et levende sentrum i en by full av flotte mennesker! Men da må vi våge å tenke nytt. Og vi må våge (eller gidde!) å dra til sentrum når vi skal handle, OG ta en kaffe eller mer etter skogsturen på søndag! Da bør flere steder enn Tullis være åpne!

 3. Hei ja! Er så enig med deg. Dessverre er det ikke kun din by som opplever det samme – mangel på estetikk….. Larvik bla, som kunne i og for seg vært et hyggelig sted, lider samme skjebne. Tomme gater og alt annet enn et pent sentrum. Utrolig trist, men resultat av uforskammet dårlig planlegging. Drammen er et eksempel på at det er håp!!! – det må satses på en real utbedring og oppgradering av belysning og beplantning, samt overhaling av de tristeste fasadene. Evt. må man gå så drastisk til verks å rive de byggene som er mest ødleggende for så å bygge funsjonelt og pent. Utopi kanskje?!… Stå på du Lars! Den som roper blir ikke hørt sies det. God kveld. xTone

 4. Skien er ikke pen, men jeg fikk hjemlengsel av bildene dine! Koser meg i Bergen men savner hjemme! 😉 Så takk for at du fikk frem smilet mitt! 😉

 5. I mitt Utopia sitter noen nå og tenker på å starte opp fiskehandler, slakter, og andre nisjebutikker i nærheten av feks Asiabutikken (som utvilsomt har byens beste utvalg på grønnsaker)…*sukk*

  • Nisjebutikker er en drøm også for meg, men for at det skal bli mulig tror jeg man må få til en form for cooperativ – hvor kundene er med på å eie! Jeg kjenner MANGE som ville vært villige til å forplikte seg til å bruke en fast sum i året på en dilkatesse med fisk, kjøtt og ost f.eks…

 6. Og jeg må si to ting til. Hva med bondens marked i Skien og mobil fiskebil???

  Forøvrig er jeg veldig glad for at isbilen stopper jevnt og trutt og beklager når han er utsolgt for den isen jeg bestandig kjøper 😉 Jeg er veldig glad i isbilen 😉

 7. Her er det flere ting som spiller inn tror jeg. Men det viktigste er at skiensfolket, og grenlandsfolket forøvrig, BRUKER byen. Vi har gang på gang sett koselige butikker og kafèer blitt startet opp, og så bli lagt ned etter en liten stund pga manglende kunder. Vi må kjenne vår besøkelsestid og ikke bare skylde på handelsstanden og politikere.

 8. Så artig å se litt fra Skien, en by jeg ikke kjenner og ikke har besøkt …..

  Flyttet selv fra Oslo, til Tjøme endel år siden, og da var det viktigste argumentet å ha Tønsberg så nært !! Vil jo ha shopping muligheter, selv om man flytter til en øy 🙂

  En utrolig fin by, Tønsberg, som jeg mener har «fått det til» – her finner jeg alt jeg trenger.

  Fine og artige bilder du tar 😉

Det er stengt for kommentarer.