Erter & bobler

Gratulerer til Mads Endresen som har holdt ut i 10 år med vin og skriverier i Telemarksavisen, TA! Som en liten gest har jeg i dag valgt å forsøke å gjenskape en suppe jeg fikk servert hjemme hos Mads og hans fantastiske kone Anita. Denne suppen inneholder alt man trenger (og litt til) når man har noe som skal feires – pisket krem & Champagne. Det er ikke at denne suppen er vanskelig eller vrien å lage, men når gjestene smaker den vil de tro at du har slitt for den en stund. Dette er ikke ertesuppa du serverer til pannekakemiddagen, men en utrolig fin forrett i en meny eller som en meget lett og delikat rett på ”Valentine`s day”. Oppskriften er til 4 porsjoner.

Dette trenger du, og slik gjør du det:

Start med å smelte 4-5 store finhakkede sjalottløk og 3 finhakkede fedd hvitløk i litt usaltet smør i en kasserolle.

Ha i 2 laubærblad og ½  ts karripulver i gryta sammen med løken. Løken skal ikke ta farge, bare bli myk og gjennomsiktig. Dette tar ikke mer enn 5-6 minutter.

Så har du i 6 dl god kraft. Jeg brukte kyllingkraft for å få en litt kraftigere og salt smak enn man får av en grønnsakskraft. La det hele koke opp, og småkoke i 5-6 minutter.

 

 

 

 

 

 

Så har du i 2 poser med selskapserter. Det høres dyrt og fancy ut, men er ikke det. De ligger i frysedisken til 12-13 kroner stykket.

Det er viktig å bruke frosne grønne erter og ikke de som du får på boks. Du ønsker nemlig en knall grønn og frisk farge og smak. Ertene skal ikke koke lenge i kraften – toppen 2 minutter. Jo lenger ertene koker med, jo mindre grønn blir suppen. Mens suppen koker pisker du 2 dl kremfløte til krem.

Så er det frem med stavmikseren. Dette er en skikkelig forfinet ertesuppe så jeg pleier å kjøre suppen til den er helt slett, og uten så mye tekstur. Nå er det tid for å smake til suppen med litt saft fra en sitron og salt.

Finn frem varme tallerkener, øs opp suppe og ha en raus skje med pisket krem i hver tallerken og server. Så kommer ”fest-trikset”! Hell på en klunk Champagne eller den musserende, ca ½ dl, i hver tallerken. Vil du ikke bruke så mye penger eller ønsker suppen alkoholfri har du i eplejuice.

Det høres kanskje merkelig ut, men tro meg – syren fra champagnen mot den søte og ganske kraftige grønne suppen og den rike, fete fra kremen er et eventyr sammen. Og gjestene, de blir imponert!

Løft suppeopplevelsen til nye høyder og kok noe godt til deg selv og de du måtte ha for hånden. Gutta som spiste hos meg ble imponert og slikket tallerkenene, og det på tross av ellers gode manerer!

4 tanker om “Erter & bobler

  1. Denne oppskriften (som jeg opprinnelig sakset fra Viestad/Dagbladet) har gjort stor lykke i selskapslivet her i huset! Jeg bruker litt mer karri og litt mer hvitløk og drysser dessuten litt cayennepepper over kremdotten.
    Suppa er lekker å se på, nydelig på smak, enkel å lage, har wow-faktoren og er til alt overmål billig.
    Anbefales!

Det er stengt for kommentarer.