pannestekt laks med erte- og kjørvelpurè

Noen dager bare gidder jeg ikke å koke. I dag er en slik dag. Etter fin kaffe med et helt ferskt menneske og hennes stolte mamma tenkte jeg at ei brødskive ville være godt nok – og det ville det da også vært.

kan dette bli en middag?

Så åpnet jeg kjøleskapet og der lå den å lyste mot meg – et stykke salmalaks. 300 gram glede – klar til å spises. Brødskiva ble kjapt historie og 7 minutter senere spiste jeg dette. For det trenger nemlig ikke å ta lang tid å koke seg noe skikkelig godt. Sikkert noen av dere som tenker at dette bare er et halvt måltid siden jeg dropper alt som heter ris, potet og pasta, men hjemme hos meg er dette en hverdags (og fest) favoritt. Det er forholdsvis rimelig, går fort og smaker herlig. Oppskriften er til to hoverretter eller 4 forretter.

Dette trenger du, og slik gjør du det:

Ta ut fisken og strø på litt maldonsalt. 200 gram per person er rikelig. Vil du bruke denne som en forett er 100 gra per person rikelig.

Sett over saltet vann, kok opp og ha i ertene – 1 pose selskapserter. La ertene koke i 2 minuter.

Hell av vannet, ha i 2 ts dijonsennep, en neve frisk kjørvel – erter og kjørvel er en eventyrlig kombinasjon. Jeg hadde litt rester i kjøla så jeg tok 2 ss creme fraish og 1 dl matfløte i kjelen. Så er det frem med stavmikseren – kjør det til purè. Jeg liker at det er litt konsistens på pureèn så jeg kjører den kun kort tid. Til slutt smaker du til med salt, nykvernet pepper og saft fra en sitron. Hold varm til servering.

Så er det steketid for fisken. Varm panne med smør og 2 hvitløksfedd du har delt i to. Stek fisken i 2-3 minutter på «skinnsiden» (eller der skinnet har vært) Øs gjerne over smør mens den steker. Snu fisken og la den hvile seg inn på ettervarmen i 2-3 minutter. Da får du en fin stekeskorpe på fisken samtidig som den er «medium» – laks skal ikke gjennomstekes. Den skal flake seg fint og være mørkerosa i kjernen (mener jeg da) Steker du laksen til de hvite proteinene kommer frem har du stekt den for lenge…

Så er det bare å legge opp purè på varme tallerkener og ha et stykke fisk på hver tallerken. Press over litt sitronsaft og pynt med litt mynte. (Dette tok det kortere tid å lage enn å skrive) Hvem har sagt at hverdagsmat er komplisert eller kjedelig – prøv deg på denne mellom jobb, lekser, turning og måking – lett som en plett!

14 tanker om “pannestekt laks med erte- og kjørvelpurè

  1. Helt enig Lars! Laks er best rosa i midten (og da ikke lakserosa, men «rå» rosa 😉 Så veldig godt ut!

    Men, er det ikke kjørvel du har blanda inn i ertene der? Ser mistenkelig sånn ut?

  2. Fantastisk godt og fantastisk enkelt! – nettopp lagd og inntatt sammen med ett glass rødt, sånn på en helt vanlig onsdag:) herlig og takk!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *