stressfri lillejulaften

Det du ikke har rukket til nå må du fikse i dag, eller så er det for sent. Det er kun timer til julen ringes inn og da bør roen ha senket seg. Saken er jo den at man kan bruke utrolig mye energi på å få alt på plass.  Alt skal være perfekt til jul, det står det jo i alle interiørmagasin og i avisene –  mat, hus, klær og jule-stylingen skal liksom definere oss. Etter å ha tilbrakt 21 desembermåneder på rad på turnè med Oslo Gospel Choir vet jeg at dette ikke stemmer. For all del – jeg vil gjerne ha et koselig julehus og at svoren på ribba er sprø, men det er på ingen måte der julefreden, fellesskapet og gleden ligger. Alt det viktige ligger i deg og i de menneskene du har rundt deg i denne tiden. Det er i møtene med mennesker og i underet som skjedde for 2000 år siden julens hemmelighet ligger – ikke i staffasjen rundt.

Fredagene i desember har jeg valgt å lage litt enkel mat som forhåpentligvis ikke stresser deg på kjøkkenet, men som er kjappe, enkle og som legger til rette for at du kan sitte ned mest mulig og bare nyte at det er advent og jul. Så også i dag.

Alt i dag kan kjøpes ferdig. Du trenger ikke å skru på komfyren. Det eneste du skal gjøre er å finne frem en skarp kniv og dekke bordet. Dette er perfekt og (litt) lett mat som kan være deilig før all julematen skal settes til livs. At Mads har tatt for sen en god champagne er heller ikke feil. Den vil passe perfekt til et slikt enkelt bord med gode oster, litt patè og en okse-carpaccio.

Dette trenger du, og slik gjør du det:

Okse- Carpaccio

Beregn 100 gram indrefilet per hode. Rull fileten til en pølse i gladpack. Legg den i fryseren 40-50 minutter. Finn frem din skarpeste kniv og skjær så tynne skiver av kjøtte som du får til. (jeg ber ofte folka i kjøttdisken kytte det klart i butikken) Legg opp kjøttet på et kaldt fat eller på kalde porsonstallerkener. Ha på ønsket grønn salat – jeg valgte en ferdig vasket variant. Dryss over litt parmesan, ristede pinjekjerner og noen dråper sitron og god olivenolje. Ha på litt maldonsalt og nykvernet sort pepper til slutt.

Gode Oster

Her er det bare fantasien og smaksløkene som setter grenser. Finn frem noen oster som du liker. Jeg valgte chevrè (hvit geitost), en god camenbert og en lagret manchego. Lag et ostefat og legg opp litt grønnsaker. Til de salte ostene liker jeg veldig godt å bruke chutney´s eller godt syltetøy. I de fleste butikker finner du i dag slike som matcher de forskjellige ostene. Honning og nøtter er også perfekt følge til ostene. Server ostene med et godt brød, et utvalg kjeks eller crostinies.

Vilt-terrine:

Kjøp en jule-patè, vilt-terine eller noe lignende du liker. Server det sammen med fiken eller dadler. Litt god olivenolje og litt maldonsalt er perfekt til å løfte smakene.

Sett dette frem (det tar kun 10 minutt), fyll glassene, se de andre rundt bordet i øynene og SPIS – da kommer julestemningen.

Ha en velsignet jul!

 

3 tanker om “stressfri lillejulaften

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *