Pannestekt torsk

Endelig er det sesong for torsk. Jeg er utrolig glad i sommer og varme dager på glattpolerte svaberg, men en av de virelige nedsidene med varme dager er at torsken er nesten ikke eksisterende på mitt kjøkken.

Nå skal det sies at det har hjulpet veldig etter at Meny-butikkene i Skien har begynt å ta inn Strøm-torsk nå og da. Det har økt muligheten for å spise godsakene også i måneder uten «R». Vet du ikke hva Strøm-torsk er så kan jeg informere om at det er torskens svar på Salma-laks. Oppdrettstorsk som har svømt i kaldt vann i Nordland og kommer pakket skinn- og beinfri. Strøm-torsk har på lik linje med salma-laks sashimi-kvalitet. Det betyr at du kan spise den rå uten å bekymre deg – hipp hipp!

Vin:

I går ventet jeg besøk av noen jeg delte en flaske Arbois, Chardonnay 2007 fra Stephane  Tissot på Restaurant Cru for noen uker siden. Denne vinen fra JURA gjorde så veldig inntrykk at jeg bestilte noen flasker av 2009-årgangen.

Og slik vin med mineraler, nøtter, smør, god syre og ballanse krever mat som matcher. Jeg bestemte meg derfor for å lage en variant av en gammel klassiker – Pannestekt torskeloin med Mandelpotetstappe med trøffelolje, soyasmør, bacon og granateple. Med andre ord en rett som inneholder smaker som vi ville finne igjen i vinen. Og tro meg – det matchet!

Potetstappe:

Start med å skrelle 10 madelpoteter og del dem i like store biter. Ha dem i ei gryte med vann sammen med 2 knuste fedd hvitløk – ikke salt i vannet, da blir stappa sei i konsistensen. Kok til potetene er møre. Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre. Mos potetene med en visp og ha i 2 ss creme fraish, 60 gram usaltet smør 2 ts trøffelolje og smak til med salt og noen dråper sitron. Hold varm til servering.

Soyasmør:

Finsnitt 3 sjalottløk og 1 fedd med hvitløk. Smelt løken i 1 ss usaltet smør. Ha på 3 ss soyasaus.

Ha i en neve med finsnittet bladpersille og visp inn 50 gram brunet usaltet smør. Hold varmt til servering.

Bacon:

kutt 100 gram bacon i terninger og stek det på svak varme til det er blitt sprøtt og gyllent

Torsk:

Del torskeloinen i stykker på 180-200 gram. Ha på maldonsalt i 30 minutter for å trekke ut litt fuktighet av fisken. Skyll av saltet og stek fisken i pannen du har sprøstekt baconet. Stek fisken i 3 minutter på den siden skinnet har vært. Snu den og sku av varmen. La fisken steke seg ferdig på ettervarmen. Ha gjerne litt smør i panna som du øser over fisken siste minuttet.

Nå nærmer det seg ferdig her. Ha potetstappen på varme tallerkener. Legg på fisk, øs soyasmøret rundt stappen, ha det sprøstekte baconet på fisken og dryss på noen granateplekjerner. SPIS!

 

 

15 tanker om “Pannestekt torsk

  1. Hm, dette ser overmåte godt ut, Lars! Bildene taler for seg, og Strøm-torsken har vi til gode å prøve. Og med høstferie, og en mormor som så gjerne vil ha barnebarna på overnatting, ser det ut til å bli en kulinarisk aften for gemalen og meg! Takk for tipset!

  2. Tilbaketråkk: Strøm Torsk og målgruppene | Vibeke – liten fisk i stort hav

  3. Ser nydelig ut, gjestene på lørdag skal definitivt bli servert denne retten! Takk for god inspirasjon!!!!! Hilsen Rita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *