BACALAO

Etter en årstid med svalende mat og grilling i alle varianter er det deilig med mat som varmer fra ”innsiden”. Gryter, supper og retter som har en hete og som setter i gang kroppens egen termostat er fint nå som høsten er i ferd med å feste taket.
Da jeg så at Mads hadde valgt å trekke frem Guimaro Mencia Joven fikk jeg umiddelbart lyst på bacalao. En rett som det tar noe tid å lage, men som er så enkel at selv far kan få det til. Her har vi hete fra chili og cayenne, sødme fra løk, tomater og grillet paprika, bitterhet fra oliven og  ikke minst saltet og smaken av hav fra klippfisken. En rett som tilfredstiller alle mine ønsker for en røff høstkveld. At denne fiskegryta trenger en god rødvin trekker jo heller ikke ned. Et vinalternativ til Mencia`n kan være en god Barbera fra Piemonte.

 

uvannet klippfisk

Det som tar lengst tid med denne retten er å vanne ut klippfisken. Jeg startet en mandag formiddag og hadde fisken i gryta først på onsdag ettermiddag. Til denne retten har jeg brukt 600 gram klippfisk, noe som krever 3-4 liter vann per omgang utvanning. Skyll først av fisken og ha den i en ren bolle. Hell på vann og sett den i kjøla. Etter 8 timer bytter du vann første gang. Etter dette bytter du vann hver 24. time. Vanner du ut fisken i 3 døgn er du sikker. Jeg har lært et triks fra en venn i  Lofoten. Det er litt merkelig, men det funker. Skjær en bit av fisken etter 2 døgn og bor tungen inn i fiskestykket. Da kjenner du hvordan det ligger an, og om resten av fisken trenger mer tid  i vannbadet.

Dybvik er et godt alternativ om du ikke har en kompis i Kristiansund eller Lofoton

Denne oppskriften er til 4 personer.

ferdig utvannet klippfisk av super kvalitet
600 gram klippfisk, ferdig utvannet. Fjern eventuelt skinn og bein og del fisken i biter på ca 50 gram. Sett tilside.

 

Så tar du 3 paprika (røde og gule) og legger dem under grillen i komfyren til skallet er brent. Har du en gasskomfyr som jeg, kan du ”svi dem av” på blusset. Når de har blitt skikkelig brent har du dem i en plastpose. Etter 10 minutter tar du dem ut, og da kan du fjerne skallet med fingrene. Fjern stilk og kjernene. Nå har du den søteste grønnsak i hånden. Kutt paprikaen i grove biter.

Så har du 1,5 dl god olivenolje i en jerngryte eller annen tykkbunnet kjele. Ha i 8 grovt, knuste hvitløksfedd og la dem surre i oljen i 3-4 minutter.

Så har du i ringer fra to store gule løk, 600 gram mandelpotet kuttet i skiver på ca 1,5 cm og 2 ss tomatpuré. La dette surre til løken har blitt blank.

Så har du i 100 gram hakkede soltørkede tomater, 2 bokser med gode hermetiske tomater, 2 finhakkede røde chili (la frøene være med om du vil ha den het som jeg), 2 laubærblad, paprikaene, en neve gode sorte oliven og fiskebitene.

Jeg hadde også noen tørkede piri-piri (mini-chili som er meget sterke) for å få opp heten ytterligere. Dette anbefales bokstavlig talt på det ”sterkeste” om du liker det HOT.

Sett gryta på bordet, og server den med ferskt brød og skikkelig smør. Nå skal alt ligge til rette for en fin stund med de folkene du har for hånden. Selv inviterte jeg noen single venner som trang både litt hete og omsorg – det funket som bare det!

 

6 tanker om “BACALAO

  1. Bacalao herlig. Godt kjent med det, kjøper fra Dybvik Ålsesund. Takk for fine tips igjen. Skal prøve med grillet paprika for det har vi ikke prøvd tidligere.Bente

  2. Dette ser super godt ut og skal definitivt prøves. Men hvor lenge koker/trekker du bacalaoen?Leset bloggen din fast og blir veldig inspirert :)Hilsen Lone

  3. Dette har jeg aldri smak, men det så veldig godt ut =)Ta gjerne en titt på siden min om du vil: monicarobstad.com Har nylig kommet i gang, men ett sted må man begynne =)Ha en fin søndag =)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *